четвер, 04 грудня 2008 18:08

Багряна писала роман у повний місяць

Після презентації книги 27-річної письменниці Анни Багряної "Етимологія крові" голова Спілки письменників Володимир Яворівський, 66 років, попросив її написати заяву на звільнення. Багряна працює в спілці секретарем.

— Перед презентацією я загубила золоті кульчики у формі півмісяця, які подарувала бабуся, — каже Багряна, осмикуючи коротку спідницю. — А це недобра прикмета. Звинуватили мене, що розкручую не спілку, а себе. Презентація книжки відбулася під час міжнародного форуму "Слово без кордонів". На мій вечір прийшло тільки троє письменників із 40, які брали в ньому участь. Я нікого не тягнула за руку. Яворівський сказав, що я хотіла зірвати з"їзд.

Багряна сидить у тісному кабінеті. Біля столу з комп"ютером на підлозі стоїть її портрет у рамці, намальований олівцем.

— Ще не встигла повісити на стіну. Подарував художник Анатолій Марчук. Чотири рази приходила до нього в майстерню позувати.

Письменниця Марія Матіос, 48 років, похвалила роман Багряної. На презентацію не змогла прийти через хворобу.

Герої дорікали мені, дехто казав: "Ти зіпсувала моє життя"

— Написала мені есемеску, привітала з виходом книги, — Анна бере зі столу зелену скляну жабку і крутить у руках. — Це — символ мого роману і заздрості. Старші колеги негативно сприйняли мій успіх у літературі. У спілці я отримувала 1500 гривень, шкодувати не буду.

"Етимологію крові" Багряна створила за п"ять місяців. Писала тільки в повний місяць. Каже, тоді була одержима. Забувала спати, їсти.

— Коли писала, боялася збожеволіти, — клацає запальничкою, запалює ароматичні палички, що стоять на столі. — Снилися герої. Дорікали мені, дехто казав: "Ти зіпсувала моє життя".

Письменниця чотири рази хотіла знищити роман. У конкурсі "Коронація слова" отримала за нього третє місце.

Станом на 3 грудня Анна зустрілася з Володимиром Яворівським. Він дозволив їй працювати в спілці.

— В мене були до неї зауваження, бо вона не дуже старанно виконувала свої обов"язки, — каже Яворівський. — Я вказав їй на помилки. Вона пообіцяла виправитися.

Зараз ви читаєте новину «Багряна писала роман у повний місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі