пʼятниця, 29 жовтня 2010 00:19

"Автор закликає перестріляти всіх, хто живе в Росії"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Режисер Карен Шахназаров
Режисер Карен Шахназаров

У вівторок на кінофестиваль "Молодість" прилетів російський режисер 58-річний Карен Шахназаров. Він 12 років очолює кіноконцерн "Мосфільм", зняв 13 стрічок. Зокрема — "Ми із джазу", "Зимовий вечір у Гаграх", "Царевбивця", "Місто Зеро", "Палата №6".

— Одним з останніх подивився фільм київського режисера Сергія Лозниці "Щастя моє". Картина мені не сподобалася, бо вона відверто антиросійська. Автор закликає перестріляти всіх, хто живе в Росії, — каже Карен Шахназаров у столичному кінотеатрі "Київ".

Стрічка Лозниці бере участь у конкурсній програмі "Молодості". Її називають одним із претендентів на перемогу.

Шахназаров прийшов працювати на "Мосфільм" наприкінці 1970-х.

— Його тоді роздробили на серію кооперативів, у кожному керував свій господар. Ані копійки від держави не отримували. У нас був єдиний ресурс — пакет старих фільмів, які можна продавати телеканалам. Із цього і почали. Тепер маємо найкращу студію в Європі й одну з найкращих у світі.

Режисер готується знімати свій 14-й фільм.

— За основу взяв повість молодого письменника Іллі Боєшова "Танкіст, або Білий тигр". Це воєнна картина, проте ракурс нетрадиційний. Готуємо великі декорації, закінчимо їх не раніше весни.  Режисер не повинен поспішати. Якось мої батьки на Московському кінофестивалі підійшли до американського режисера Стенлі Крамера. Мама попросила щось написати для її сина, майбутнього режисера. Стенлі написав: "Терпіння". Я був вражений, лише згодом зрозумів, що Крамер правий. Якось на фестивалі в Монреалі на презентації своєї стрічки "Ми із джазу" помітив Крамера. Він мовчки сидів в останньому ряду. Наступного дня прочитав його враження від мене: "Вчора був на представленні радянського фільму. Стрічка мені сподобалася. А от режисер виглядав як британський банкір". Я на прес-конференцію вдягнув костюм і краватку. Більше так не вдягався.

Зараз ви читаєте новину «"Автор закликає перестріляти всіх, хто живе в Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі