неділя, 19 серпня 2007 14:24

Яворівський не буде вітати Валерія Шевчука

  Валерій Шевчук народився 19 серпня, але записаний був 20-м числом
Валерій Шевчук народився 19 серпня, але записаний був 20-м числом

Сьогодні наймолодший із шістдесятників український письменник та літературознавець Валерій Шевчук святкує 68-річчя. Він не любить дні народження, тому проводить їх зазвичай за містом із дружиною Неонілою, молодшою донькою Юліаною, старшою Мирославою та її сином Богданом. А в гості нікого не кличе.

— Я народився в родині шевця (отже, я натуральний Шевчук) у місті Житомирі 20 серпня 1939 року, — пише Валерій Олександрович у автобіографії. — Коли говорити дуже точно, то о 23.30 19 серпня, але записаний був уже 20-м числом.

Навчався в Житомирському ПТУ на слюсаря-механіка. Першу книжку "Серед тижня" видав у 30 років. Нині в Шевчука зо три десятки книжок та літературознавчих робіт. Він лауреат Шевченківської премії (за роман "Три листки за вікном").

"ГПУ" поцікавилася в голови Спілки письменників Володимира Яворівського, чи поїде він вітати письменника.

— Не зможу цього зробити, — говорить він по телефону. — Я нині в штабі "Нашої України" в Кіровограді. Не вдасться вибратися.

Яворівський каже, що замість нього вітати Шевчука буде заступник голови Спілки письменників Василь Шкляр.

— Ще не знаю, по телефону чи особисто, — розказує "ГПУ" Шкляр. —  Із Шевчуком я познайомився у 70-х роках у журналі "Ранок". Я там вів прозу, а Валерія тоді ніхто не друкував. Я видав його оповідання "Листя на ґанку". Шевчук ніде не тусується, але ми часто випадково перетинаємося. Востаннє зустрілися на вулиці Прорізній у Києві. Колись я був у нього вдома. Попросив показати кулінарну книгу XIX століття. Мене тоді цікавили меди, настояні у прянощах. А у Валерія багато таких книжок. І пише він дуже багато, але таємницями ні з ким не ділиться — суто кабінетний письменник енциклопедичних знань.

Зараз ви читаєте новину «Яворівський не буде вітати Валерія Шевчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі