середа, 18 квітня 2012 07:00

Янукович отримав 16 мільйонів гривень за книжки

 

Президент Віктор Янукович, 61 рік, оприлюднив декларацію про доходи та витрати за 2011 рік. Зарплата й банківські відсотки становлять 913 тис. грн. Найбільше президент заробив як письменник. Донецьке товариство "Друкарня "Новий світ" виплатило йому авторську винагороду 16,4 млн грн за майнові права на книжки. Із них Янукович сплатив 2,8 млн грн податку. Решту пообіцяв витратити на доброчинність.

Товариство отримало майнові права на чотири книжки президента, видані у 2005-2010 роках: "Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок", "…І рік при владі. Від кризи — до економічного зростання", "Здолати шлях", "Як Україні далі жити".

— Да, мы выкупили авторские права у господина Януковича и заплатили такой гонорар, — каже Едуард Вакуленко, заступник директора із зовнішньоекономічної діяльності "Друкарні "Новий світ". — Речь идет о четырех написанных книгах. Издательство выкупило права и на будущие его работы. Много их будет и будут ли вообще — мы не знаем. Но его воспоминания, которые могут появиться, представляют большой коммерческий интерес.

"Друкарня "Новий світ" замовляла друк в Австрії книжки Януковича "Opportunity Ukraine". Про неї багато писали як про плагіат.

Інший працівник друкарні, який не називає свого прізвища, говорить, що гонорар авторові тут заплатили вперше.

— У нас вообще гонораров никому не платят. Есть типография, а издательства — нет. Ни издательского отдела, ни редакторов. Только менеджеры, которые ищут желающих издать книги за свои деньги.

Директор харківського видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький, 44 роки, розповідає: найбільший гонорар, який вони платили авторові, становив 100 тис. грн.

— Уперше чую, що угоду з автором укладає друкарня, а не видавництво. У "Фоліо" аванс письменнику — тисяча, інколи десятки тисяч за книжку. З кожним автором домовляємося. Ми видавали серії книжок українських  політиків — Леоніда Кравчука, Дмитра Табачника і Леоніда Черновецького. Самі зверталися до них із пропозицією.

— В Україні письменник може за рік стати мультимільйонером, якщо він Янукович, — кепкують літератори та видавці, брати Віталій і Дмитро Капранови, 44 роки. — Гонорар українського автора становить 5-10 відсотків вартості книжки. Отже 16,4 мільйона ділимо на чотири видання. Виходить 4,1 мільйона гривень за одне. Заробити такі гроші для українського письменника неможливо.

Якщо будемо продавати книжку Януковича по 50 гривень і заплатимо йому 10 відсотків із кожного примірника, це 5 гривень із книжки. Ділимо ці 4,1 мільйона на 5 гривень. Отримаємо наклад, який має продати видавництво, щоб окупити витрати. Це 820 тисяч примірників. Гаразд, у нас Янукович — супер, платимо йому не 10, а 15 відсотків. Більше — економічно недоцільно. Тоді треба продати півмільйона примірників кожної книжки. "Гаррі Поттера" в Україні реалізовували менше, ніж 100 тисяч примірників, "Записки" Ліни Костенко — близько 100 тисяч, Шкляра — трошки більше. Ціна його "Чорного Ворона" на виході 25-30 гривень. Отже, міг отримати гонорар щонайбільше 150-200 тисяч.

Якщо ці книжки викупляє держава — це корупція. Державним коштом можна придбати тільки для бібліотек. Їх в Україні 15 тисяч. Куди їм 820 тисяч книжок Януковича? Коли вони малювали цю цифру, просто не подумали. За такі гроші можна купити на вибір будь-яке українське видавництво.

— Ніби похвальний задум задекларувати хоча б частину своїх доходів і почати легалізацію капіталів іще раз довів, наскільки непрофесійна наша влада, — розказує письменниця Оксана Забужко, 51 рік. — Вписали в декларацію цифри, які свідчать, що вони не мають жодного поняття про книжковий ринок в Україні. Не знають, що таке аванс, роялті (винагорода письменнику за користування авторським правом на літературні твори. — "ГПУ"), що двомільйонних авансів у доларах на планеті Земля не отримує ніхто. Стівен Кінґ (один із найпопулярніших американських авторів. — "ГПУ") одержує 500 тисяч доларів. Авансів за ненаписані твори на українському книжковому ринку взагалі немає.

Це ведмежа послуга президентові

Гонорари за письменницьку діяльність — це спроба легалізувати доходи Віктора Януковича, вважає голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" 53-річний Володимир Фесенко:

— Ці виплати через видавництво викликають відчуття штучності. Тут є елемент підлабузництва, демонстрації лояльності й готовності віддячити президентові з боку його донецьких друзів. Коли існує режим особистої влади, неминуче підлабузництво, демонстрація того, хто зробить найкращий подарунок. Ми не знаємо, хто конкретно причетний до цієї справи — Ахметов, Колесніков, Клюєв чи місцеве керівництво. Але ці люди не задумуються над тим, що роблять Януковичу "ведмежу послугу". Їх не хвилює, як це сприймають. Але якщо буде скандал, який викличе розслідування, їм за це "дадуть у лоб".

 

Зараз ви читаєте новину «Янукович отримав 16 мільйонів гривень за книжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі