вівторок, 06 березня 2007 16:18

Анрі Труайя писав по 12 годин щодня

 

Панахида по французькому письменникові російського походження Анрі Труайя пройде в п"ятницю в паризькому соборі Олександра Невського. Тут колись відспівували російських письменників Івана Тургенєва, Івана Буніна, художника Василя Кандинського та співака Федора Шаляпіна.

95-річний Труайя (Лев Тарасов) помер минулого понеділка в Парижі. Він написав понад 100 книг. Найвідоміші — біографії російських письменників Федора Достоєвського, Олександра Пушкіна, Льва Толстого та Антона Чехова. Серед останніх праць Труайя — біографія Бориса Пастернака й роман "Облава".

Щодня він писав по 12–14 год.

— Цього вимагає душа, — стверджував. — Коли закінчую одну історію, одразу хочеться написати нову.

Труайя народився в купецькій сім"ї, яка жила в Москві. Після Жовтневої революції родина емігрувала до Франції. 1935-го Труайя написав перший роман "Павук". За нього отримав найпрестижнішу літературну нагороду Франції — Гонкурівську премію. Тоді письменникові було 27 років.

1959-го Анрі Труайя як найпопулярнішого французького письменника обрали членом Французької академії. Вона опікується питаннями мови і літератури. Після смерті Труайя міністр культури Франції Рено Доннедьє де Вабр заявив:

— Завдяки йому російський роман став дещо французьким.

Похоронять Труайя на кладовищі Монпарнас біля могил французьких класиків Гі де Мопассана та Шарля Бодлера.

Зараз ви читаєте новину «Анрі Труайя писав по 12 годин щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі