пʼятниця, 15 лютого 2008 17:22

Анрі Сальвадор був піонером музичних кліпів

 

13 лютого у своїй квартирі помер французький співак та композитор Анрі Сальвадор. Йому було 90 років. Цьогоріч Сальвадор відсвяткував 70-річчя кар"єри і збирався записувати новий диск. У грудні 2007-го він їздив із концертним туром Францією.

Анрі Сальвадор одним із перших у світі почав створювати музичні кліпи. Саме він уперше заграв на сценах Франції американський рок-н-рол. Виконував також джаз, шансон та поп-музику. Йому належать саундтреки до фільмів "11 друзів Оушена" та "Штучний розум".

2000-го Сальвадора визнали кращим артистом Франції, а його альбом "Шамбр авек вю" — найкращим поп-диском. Того ж року він учетверте одружився: з двома першими жінками розлучився, третя померла.

Народився Анрі Сальвадор 1917-го. Його батько, гваделупець іспанського походження, був податківцем, а мати — індіанка з Карибських островів — домогосподаркою. Коли хлопчикові було 7 років, родина переїхала до Парижа.

Тут Сальвадор працював у китайських ресторанах — грав на барабанах і трубі. Ненавидів це заняття, бо воно фізично виснажувало. 1933 року кузен дав Анрі послухати джазменів Луї Армстронґа та Дюка Еллінґтона і той закохався в гітару.

— Я вмовив батька купити мені інструмент і грав по 18–19 годин на добу, допоки пальці ще слухалися, — розказував музикант в одному з інтерв"ю.

Він десять років гастролював із різними оркестрами по всьому світу. І лише потому взявся за сольну кар"єру.

Зараз ви читаєте новину «Анрі Сальвадор був піонером музичних кліпів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі