середа, 07 березня 2012 05:15

Андрухович відвідає 11 міст

11 українських міст відвідає письменник Юрій Андрухович, 51 рік, із новою книжкою "Лексикон інтимних міст". Турне розпочне 5 квітня з рідного Івано-Франківська, завершить — 19 квітня в Одесі. У збірці есеї про 111 міст.

— У Кіровограді буду вперше. Там на одній сцені виступатиму разом зі своїм героєм.  Це художник, якого 30 років тому ми називали Смичком. Не бачилися з ним зі студентських років. На очах у публіки поділимося спогадами, — каже Юрій Андрухович. — Найяскравіший із них — зустріч Нового 1979 року у Львові, в гуртязі на Майорівці. Її вже описав у вірші "Елегія післяноворічного ранку". Смичка ми вважали генієм. Він читав уголос речення з першої-ліпшої книжки — і мені хотілося прочитати її всю. Я досі завжди і всюди намагаюся співати позичені в нього пісні — чи то лемківські, чи якісь козацькі.

Письменник розповідає, що давно товаришує також із цьогорічним лауреатом Шевченківської премії, закарпатським поетом Петром Мідянкою.

— Хочу побажати Петрові, щоб Віктор Янукович не прийшов на вручення премії, як і торік. Це дасть можливість колегам не потискати президентові руки. Премія допоможе Мідянці в особистому. Він усе життя викладає українську мову й літературу в рідному селі. Здивувала звістка про висунення Бориса Олійника на Нобелівську премію. Олійник показав свій здоровий глузд, коли заявив, що це дуже смішна пропозиція.

В лютому сайт "ЛітАкцент" нагородив "Лексикон інтимних міст" антипремією "Золота булька". Книжку Андруховича назвали розчаруванням минулого року.

— Чомусь усіх роздратувала рекламна кампанія книжки. Доброї волі прочитати її вже не вистачило, — говорить письменник. — Я більше чекаю, коли з'явиться її якісний аналіз. Сподіваюся, після смерті професора Шевельова в Україні є здатні на це критики. В "Лексиконі" багато пластів із культури, філософії, історії. Є пригоди, подорожі, фантастика. Навіть в автобіографії тут переважають елементи фантазії, вигадки. Інколи питають, як ставиться моя дружина до численних відвертих сцен в книжці. Кажу, жодна з них однозначно не показує моєї участі. Опису, наче з відеокартинки, немає. Будь-який літературний текст пасує перед відео. Ми, письменники, не маємо шансів створити конкуренцію справжній порнографії.

Зараз ви читаєте новину «Андрухович відвідає 11 міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі