четвер, 23 жовтня 2008 18:48

Андрій Жолдак запросив на прем"єру мільярдерів і повій

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Вхід на прем’єру Андрія Жолдака за запрошеннями. Квитки продають лише на репетиції
Вхід на прем’єру Андрія Жолдака за запрошеннями. Квитки продають лише на репетиції

Прем"єру драми "Войцек" 45-річного Андрія Жолдака покажуть 28 жовтня в столичній галереї мистецтв "Лавра". Режисер чотири роки живе в Лондоні. За цей час він нічого не поставив в Україні. Драму "Войцек", німецького драматурга Ґеорґа Бюхнера, йому запропонували в посольстві Німеччини — у рамках двох місяців німецької культури в Україні.

— Це буде черговий скандал, — каже Жолдак на прес-конференції у німецькому посольстві. На ньому сорочка з білим комірцем, кросівки і джинси. — Київські театри кастровані, вони — євнухи — без емоційних, політичних чи сексуальних імпульсів.

Жолдака називають скандальним режисером. Його спектакль "Ромео і Джульєтта", в якому грали голі актори, заборонили в Києві. Жолдак показав його в Німеччині, Польщі, Угорщині, Іспанії. У вересні режисер поставив "Войцека" в Черкаському обласному муздрамтеатрі.

— Жолдак — єдиний український режисер, якого визнали на Заході, — зазначає його директор Володимир Осипов, 56 років. — Не хочеться, щоб такий талант загинув.

Репетиції для столичної прем"єри Жолдака відбулися в Черкасах, бо київські театри відмовлялися надавати приміщення.

— Керівники столичних театрів мене бояться, — говорить режисер і показує язик. — Якщо такі, як я, жолдаки прийдуть в українські театри, все перевернеться із ніг на голову. Директори бояться не за українську культуру, а за своє тепле місце.

Перша дія відбувається в космосі, друга — в Черкасах

Розповідає, що у виставі задіяв 16 черкаських акторів. Двох із них хоче переманити до себе, імен не називає. Каже, що шість акторів відмовилися брати участь у постановці, бо фізично не змогли витримати темпу вистави. Спектакль триває дві години. Перша дія відбувається у космосі, друга — в Черкасах.

Войцека грає 34-річний черкащанин Сергій Бобров. Роль його дружини Марії виконує Віра Климковецька, 22 роки, — студентка Київського театрального університету. Дівчина родом із Харкова. Жолдак не виділяє перших та другорядних ролей. Наголошує, що вистава колективна. Поставив її за місяць, залишив 30% тексту. Осипов запевняє, що в такому темпі в театрі ще не працювали. Зазвичай, на постановку йде три-чотири місяці.

— Працював без вихідних, — скаржиться режисер, відкидаючи пасмо волосся з обличчя. Стрижка в нього асиметрична: з одного боку — коротка, з іншого — довша. — Почуваюся, наче жінка після пологів. Народив спектакль, тепер перерізаю пуповину. Запросив відомих людей, — облизуює губи. — Прийдуть депутати, бізнесмени, мільярдери, художники, повії, боксери.

Вхід на прем"єру за запрошеннями. Квитки на генеральні репетиції 26 і 27 жовтня коштують 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Жолдак запросив на прем"єру мільярдерів і повій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі