понеділок, 25 лютого 2008 17:48

Андрій Курков почав писати після смерті хом"ячків

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Андрій Курков: ”Я думав, що писати можна лише про мертвих. Тому другий вірш присвятив Леніну”
Андрій Курков: ”Я думав, що писати можна лише про мертвих. Тому другий вірш присвятив Леніну”

46-річний письменник Андрій Курков у столичній галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв минулого тижня представив роман "Ночной молочник". Його видало харківське "Фоліо".

Письменник сидить у великому кріслі, обтягнутому коричневою шкірою. Поряд — рояль. Директор галереї Юрій Куликовський дзвонить у дзвіночок. Просить до слова Андрія Куркова, а сам сідає в першому ряду.

— У березні українською книжка вийде у видавництві "Нора-друк", — розповідає автор. — Минулого тижня презентував "Нічного молочника" в Парижі. Зараз його вже готують до друку в Німеччині.

Роман складається з трьох життєвих історій. Героїня однієї з них — молода жінка Ірина, яка живе за містом. Вона має тримісячну доньку, але не вигодовує їй власного молока. Жінка здає його в дивну молочну кухню двічі на день. Вона впевнена: робить це для немовлят із заможних родин, матері яких самостійно не вигодовують малюків, аби не псувати грудей. Ірина — прототип України й пересічних людей, за рахунок яких наживаються можновладці.

Письменник зачитав три уривки. Після кожного сідав за рояль і щось грав.

— Я вигадую мелодію на ходу. Не знаю, що саме й коли гратиму, — пояснює. — У дитинстві закінчив музичну школу. А більшість книжок пишу під класичну депресивну музику. Без неї створив би, мабуть, удвічі менше романів.

У березні 2004 року вийшов політичний роман Андрія Куркова "Остання любов президента". У ній він передбачив помаранчеву революцію й отруєння Віктора Ющенка. У книжці главу держави теж отруїли, після чого все його тіло вкрилося веснянками. Нині цей роман хочуть екранізувати у Франції.

Роман хочуть екранізувати у Франції

— Уже після революції мене запросили в ресторан два генерали зі Служби безпеки України. Вони запитали, чи не могли мій твір використати як сценарій тих подій, що сталися в нашій країні, — згадує письменник. — Після того я вирішив про політику не писати. Почав любовний роман. Та після 70 сторінок закинув. Узявся за ще один — теж не виходило. Потім таки повернувся до теми політики, і справа пішла.

За словами Куркова, писати почав у десять років — після того, як загинули три його хом"ячки:

— Я випустив їх побігати по квартирі. Одного розчавив дверима тато. За кілька днів другого з"їла бездомна кішка, яку я приніс додому: хотів нагодувати її ліверною ковбасою. Тоді я написав віршика "Одиночество хомяка, который потерял друзей". А третій невдовзі впав з балкона п"ятого поверху. Я чомусь тоді думав, що писати можна лише про мертвих. Тому другий вірш присвятив Леніну.

Каже, що отримує багато листів від шанувальників з усього світу.

— Мені надсилають їх бандеролями. Часто люди пропонують написати щось у співавторстві або подають свої історії для сюжету нового роману. Але в мене й самого вистачає фантазії. Відповідаю на листи нечасто, — ділиться письменник.

Романи Андрія Куркова перекладені 32 мовами. Вони стали бестселерами у Франції, Німеччині, Швейцарії, Голландії й інших країнах Європи. У США творчість письменника вивчають на курсах досліджень пострадянських культур.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Курков почав писати після смерті хом"ячків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі