пʼятниця, 06 червня 2008 17:37

Анатолій Паламаренко літав до Канади

Літературний вечір майстра розмовного жанру Анатолія Паламаренка, 68 років, відбувся у столичному Будинку письменника. Читець декламував твори Тараса Шевченка та Миколи Гоголя. На вечір прийшли співачка Леся Горова, акторка Ганна Опанасенко-Сумська з онукою Дариною, Анатолій Матвійчук, Дмитро Гнатюк.

О 18.00 у великій залі Будинку письменника немає вільних місць. Гості товчуться у дверях. Присутнім вручають диски із записами віршів Анатолія Паламаренка. Ведуча вечора поетеса Антонія Цвіт говорить, що Анатолій щойно повернувся з Канади, куди їздив із Віктором Ющенком. Читав поезії українській діаспорі.

— 22 травня минулого року біля пам"ятника Шевченку в Черкасах я читав "Холодний яр" Кобзаря, — згадує читець. — На урочистостях був і Віктор Андрійович. Послухав мої вірші, а потім запитав: "А що — диски з вашими записами зробили?". Я зам"явся і нічого не відповів. Президент покликав до себе помічника і попросив, щоб видали диски з моїми віршами. І ось результат, — показує диски.

Каже, зараз прочитає "Заповіт" Шевченка. Кілька разів кашляє, прикладає руку до серця, просить не розмовляти.

— Я пропускаю поезії Кобзаря крізь душу і не терплю, якщо хтось не слухає мене.

Потім розповідає про подорож до Канади:

— Я та Дмитро Гнатюк летіли з Торонто до Вінніпега. До нас підійшов помічник президента і сказав, що Віктор Андрійович кличе нас у свій салон. Ми говорили про поезію і про українську душу. Я сказав Катерині Ющенко, що чотири роки тому від онкохвороби втратив сина і тепер хочу, аби всі кошти від проданих дисків ішли у фонд дітей, хворих на рак. Дружина президента відповіла, що це дуже добра ідея, і пообіцяла, що посприяє.

Паламаренко читає уривок із "Тараса Бульби". Із зали з букетом троянд іде мати акторок Сумських — Ганна Опанасенко-Сумська. Вручає квіти, бере мікрофон:

— Я сюди прибігла, аби почути цей оксамитовий голос, цю експресію.

Паламаренко сміється, обнімає Ганну Сумську, цілує.

Вечір завершується близько 21-ї.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Паламаренко літав до Канади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі