четвер, 30 липня 2009 20:10

Анатолій Кущ поставить пам"ятник Мазепі

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Скульптор Анатолій Кущ показує макет пам’ятника гетьману Мазепі. 7-метровий монумент поставлять  до кінця цього року біля готелю ”Салют” у Києві
Скульптор Анатолій Кущ показує макет пам’ятника гетьману Мазепі. 7-метровий монумент поставлять до кінця цього року біля готелю ”Салют” у Києві

До кінця року на пл. Слави в Києві з боку Палацу піонерів з"явиться пам"ятник гетьману Мазепі. На нього планують виділити з бюджету 9,5 млн грн. Монумент створює київський скульптор 64-річний Анатолій Кущ — автор скульптур, які стоять на майдані Незалежності.

Анатолій Кущ відкриває металеву хвіртку біля своєї майстерні на вул. Філатова. Усередині — кількасот скульптур, найбільше фігур оголених чоловіків і жінок. Робив їх із натури.

— Це українські боги. Греки мають скульптури своїх богів, а чим ми гірші? Мій предок — художник Ксенофонт Катракіс жив у Греції, тепер в Афінах стоїть його музей. Знайомі дивляться на мене, як на ідіота. Дивуються, чому не продаю робіт. Кажуть, що треба брати по півмільйона доларів за одну скульптуру. Маю надію, що колись створять парк, де стоятимуть ці роботи. Тільки не знаю, чи доживу.

Веде до бронзового макету пам"ятника гетьману. 30-сантиметровий Мазепа сидить на здибленому коні. У руці тримає булаву, високо її не піднімає.

— Він наче в піврусі, — пояснює. — Ще хвилина — і вкаже напрям руху війську і всій Україні. Мені Ющенко подарував здоровенну книгу, здається, "Україна козацька". Скульптуру робив із гравюри в ній.

Київський скульптор Микола Білик виготовляє інший пам"ятник Мазепі. 24 серпня його планують встановити в Полтаві.

— Я приймав у нього проект. Він мій сусід, через дві майстерні працює. Гарний художник, — каже Кущ.

1991-го Анатолій Кущ пропонував створити алею скульптур епохи Радянського Союзу.

— Якби зібрати всіх 700 українських Ленінів, можна було би заробляти великі гроші. Леніна, що на Бесарабці в Києві, нам подарували росіяни. Його зробили для Москви, та їм не підійшов, бо маленький. Перевезли до Києва. Скульптор Меркулов виставив таку ціну, що легше було би новий зробити. Але йому дали ті гроші. Скільки —не пам"ятаю, бо то було 1946 року.

На стіні висять фотографії реконструкції майдану Незалежності, яку розробив Кущ.

— Хотів зробити монумент, а вони зробили базар. Спочатку обличчя Оранти (скульптура Незалежності. — "ГПУ") ліпив зі своєї доньки. Омельченко довідався і каже: "За мої гроші робиш, хочеш свою доньку увіковічити?" Довелося трохи переробити. Та я Христину все одно увіковічив. Її обличчя має сестра Либідь, а Хорив — то я в 30 років. Усе одно цього ніхто не помічає, доки я сам не скажу.

Показує серію робіт "Метаморфози". Це — скульптури жіночих статевих органів.

— Показав ці роботи на виставці, як мені було 50 років, — знімає окуляри і кладе їх на стіл. — Моя донька Христина прийшла зі школи і плаче. Виявляється, у школі їй усі казали, що я маніяк.

Донька митця — художниця 29-річна Христина Кущ-Катракіс живе в Америці. Її роботи є в колекціях екс-президента США Білла Клінтона, акторки Анджеліни Джолі, співачки Тіни Тернер. Скульптури Куща стоять у Америці, Польщі, Білорусі. У Чикаго він спорудив пам"ятник жертвам Голодомору: зобразив жінку з накинутим на голову рядном.

Згадує, як у російському місті Новгород-Сіверський робив пам"ятник автору "Слова о Полку Ігоревім".

— Показав ескіз, а мені кажуть: "Што ето ти хохла сдєлал?" А він же таким саме був. Просили приліпити йому бороду і волосся довге. Я відмовився.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Кущ поставить пам"ятник Мазепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі