вівторок, 11 грудня 2012 00:00

"Якщо за день не встигаю домалювати, картину викидаю"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Картину ”Секрети” британська художниця Лінетт Ядом-Боак’є намалювала 2010-го олійними фарбами
Картину ”Секрети” британська художниця Лінетт Ядом-Боак’є намалювала 2010-го олійними фарбами

$100 тис. премії від Фонду Віктора Пінчука отримала британська художниця Лінетт Ядом-Боак'є, 35 років. $60 тис. їй вручили готівкою, а $40 тис. надали як грант для нових робіт. Нагородження відбулося 7 грудня у столичному планетарії. За приз змагалися 21 номінант із 16 країн світу. Їхні роботи можна побачити у київському "Пінчук Арт Центрі".

— Картини переможниці — просто банальні, в них немає нічого цікавого, — каже киянин 29-річний Олексій Борисов. — Нормальні художники малюють одну роботу кілька місяців, а вона мазюкає за день. Я за таке мистецтво і копійки не дав би, а Пінчук вручив їй 100 тисяч доларів. Цих грошей вистачило б, щоб привітати з Новим роком дітей з усіх дитячих будинків. А тепер ними розпоряджатиметься бездарна художниця, яка й далі малюватиме негрів.

Лінетт Ядом-Боак'є отримала премію за серію портретів чорношкірих чоловіків, які створила спеціально для конкурсу. На картинах вони тиснуть один одному руки, лежать і вдягають шкарпетки.

— Це неймовірно, я в шоці! — каже лауреатка телефоном після оголошення результатів. На нагородження вона не приїхала. — Портрети малюю на темному тлі, щоб уникнути контрасту. Мої герої завжди вигадані, виникають під час малювання. На портрет витрачаю не більше дня. Якщо до вечора не встигаю закінчити, то незавершену роботу викидаю.

— Ми вирішили, що головну премію повинен отримати той, кому вона дасть найбільший поштовх, — розповідає голова журі, німецька куратор Каролін Христов-Бакарджієв, 55 років. — Картини Лінетт дуже якісні, в них темне й світле зведене в одне ціле. Саме це допомогло їй поставити чорношкіру людину в центр європейської живописної традиції.

За гран-прі змагалися митці з 16 країн світу, не старші за 35 років. Премію вручають що два роки.

— Звістка про переможця викликала в усіх подив і розчарування, — говорить столичний мистецтвознавець 60-річний Олександр Соловйов. — Ніхто не очікував, що ця серія живописних робіт отримає приз, тим більше в Україні. Навіть члени журі не приховували, що вибір переможця — це данина політкоректності. Адже Лінетт зобразила людей, які цього потребують. Художницю вже знають в усьому світі. Вона малює в ескізній манері. Її вдається вихопити з життя найцікавіші миттєвості. Картини Ядом-Боак'є нагадують щоденник вражень. Вона зображає людей на темному тлі, щоб у роботах було побільше гнітючості. На перемогу заслуговувала чешка Єва Котаткова й наші художники з групи Р.Е.П. Приз їм можна було вручати за глибоку ідею та її виконання.

Україну на виставці представляє група Р.Е.П. із шістьох київських митців. Для проекту "Євроремонт" вони проломили одну зі стін у залі. Використали шпалери та інші будівельні матеріали. У проекті показали дев'ять типів ремонтів, популярних із 1991-го.

Виставка триватиме до 6 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо за день не встигаю домалювати, картину викидаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі