середа, 12 грудня 2007 14:14

Акробатам "Ляльки" князь Монако аплодував стоячи

Із 5-го по 9 грудня в Монте-Карло проходив 20-й дитячий міжнародний цирковий фестиваль. Артисти українського "Цирку Кобзов" — акробатична група "Ляльки" — здобули чотири нагороди. Князь Монако Альберт та принцеса Стефанія аплодували їм стоячи.

— Саме за те, що артисти з "Ляльок" змусили представників королівської сім"ї підвестися з крісел й аплодувати, нам дали спеціальний приз від принцеси Стефанії. Він прирівнюється до гран-прі, — розповідає директор цирку Микола Кобзов, 32 роки. — Цей приз означає й те, що "Цирк Кобзов" автоматично запрошено на Міжнародний дорослий цирковий фестиваль, який відбудеться в Монако у січні. Для циркачів він те саме, що Олімпійські ігри для спортсменів. 1976 року його започаткував батько Стефанії, князь Реньє ІІІ.

Крім того, дівчата з "Ляльок" отримали спеціальний приз журі, спеціальний приз спонсорів та бронзовий кубок.

— Грошових винагород на цьому фестивалі немає, — веде далі Кобзов. — Він іміджевий, це — світове визнання української циркової школи. Тепер наш цирк запрошуватимуть на міжнародні конкурси, відкриття світових чемпіонатів і змагань. Уже маємо запрошення на фестивалі до Китаю, Німеччини, Болгарії й Італії. Зазвичай за золоту медаль на конкурсах циркового мистецтва дають 2500 євро, за срібну — 1500, за бронзову — тисячу.

У журі фестивалю були представники США, Китаю, Монголії, Монако, Італії, України.

— Уперше наша країна була в журі такого солідного конкурсу. Найвищі оцінки українцям ставили Китай та США. А я багато балів ставив китайським циркачам. Вони суперові, — ділиться враженнями директор цирку.

Щоб отримати запрошення на дитячий цирковий фестиваль, Микола Кобзов у червні запросив до Києва президента конкурсу принцесу Стефанію, 41 рік. В Європі її називають "принцесою цирку". Вона приїхала з молодшою донькою Каміллою.

— Ми показали їй нашу циркову школу, — згадує Микола Кобзов. — Принцеса була в захваті й запросила наших акробатів на фестиваль. А мені запропонувала стати членом журі. Хоча тоді я боявся, що вона не досидить до кінця нашої вистави, як це сталося напередодні в Київському естрадно-цирковому училищі. Стефанія залишила зал через те, що розвередувалася її донька.

У Монте-Карло українські акробати зупинилися у п"ятизірковому готелі. За проживання та харчування платили організатори.

— Номер коштував 140 євро, — говорить Кобзов. — Усе було шикарно. Але не настільки, як у московському готелі "Будапешт", де ми мешкали під час Міжнародного московського циркового фестивалю. Готель розташований прямо на Красній площі. Доба проживання там обходилася у 800 доларів.

Зараз ви читаєте новину «Акробатам "Ляльки" князь Монако аплодував стоячи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі