пʼятниця, 10 жовтня 2008 18:06

Агнеса Сельська ставила на картини чоловіка мітки

  Львівський художник Роман Сельський любив малювати оголених жінок. Його виставка відкрилася в столичній галереї ”Ню Арт”
Львівський художник Роман Сельський любив малювати оголених жінок. Його виставка відкрилася в столичній галереї ”Ню Арт”

У столичній галереї "Ню Арт" відкрили виставку художника-модерніста Романа Сельського. Розповідають, що Сельський робив усе на французький лад. Жив у Львові, намагався видавати журнал, який назвав L"Art — "мистецтво" у перекладі з французької. Художник помер 1990-го, у віці 87 років. Нащадків не залишив.

80 робіт Романа Сельського експонують на першому поверсі галереї. На другому картини його учнів, а також — п"ять робіт першої дружини художника — Маргіт Райх. Вони познайомилися в Академії вільних мистецтв, яку обоє відвідували. Зареєстрували цивільний шлюб. У ті часи він був прирівняний до церковного. За два роки після смерті Райх 1980-го Роман Сельський одружився вдруге.

Його вдова, львів"янка Агнеса Сельська-Бачинська, не приїхала на виставку через хворобу.

— Вона планує випустити альбом, у якому збере всі роботи чоловіка, — розповідає організатор виставки Євгенія Білоусова, 22 роки. — Наша галерея має  48 його робіт. Частину купили в неї. Решту — у приватних колекціонерів.

Сельська ставить на картинах свого чоловіка мітки, щоб нащадки могли відрізнити оригінали від підробок.

— Ось подивіться, — показує Білоусова зворотний бік картини "Наддніпрянські береги". Там каліграфічними літерами виведено, коли, чим і на чому було написане полотно.

Він тоді малював багато жінок топлес

Заходить 24-річна Наталія Приймаченко, перекладачка однієї зі столичних компаній.

— Пробігала у справах, думаю, зайду на хвилинку. Я була на виставці Романа Сельського у Львові 2003-го, — розказує вона. — Мені подобається його ранній період, він малював багато жінок топлес. Кілька штрихів, багато фарби — і картина готова. Пізня творчість не така цікава. Там одні пейзажі.

Деякі з картин виставлені на продаж. Найдешевша, "Куток з бульвару", коштує 3750 грн.

Виставка триватиме до 19 жовтня. Галерея "Ню Арт" розташована на вул. Грушевського, 28/2.

Зараз ви читаєте новину «Агнеса Сельська ставила на картини чоловіка мітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі