четвер, 16 серпня 2007 17:32

Ада Роговцева зіграє у виставі своєї доньки

Автор: фото з родинного архіву Катерини Степанкової
  Катерина Степанкова на репетиції вистави ”Рожевий міст” у столичному театрі драми і комедії на Лівому березі
Катерина Степанкова на репетиції вистави ”Рожевий міст” у столичному театрі драми і комедії на Лівому березі

70-річна актриса Ада Роговцева з вересня працюватиме у столичному театрі драми і комедії на Лівому березі.

Про це "ГПУ" розповіла 34-річна донька актриси Катерина Степанкова. У цьому театрі Катерина ставить виставу "Рожевий міст" за романом Роберта Джеймса Воллера "Мости округу Медісон". Ада Роговцева у ній зіграє головну роль Франчески. Її чоловік зник, але Франческа його і досі кохає.

Чому обрали саме цю постановку?

— Рік тому з мамою гастролювали з "Варшавською мелодією" по Україні, — пригадує Катерина. Вона взяла в дорогу роман "Мости округу Медісон". Коли дочитала, сказала: "Хочу це грати з ...". І назвала провідних акторів київського театру на Лівому березі. Потім додала: "Ти це поставиш". Я закінчувала Вищі режисерські курси в Москві у групі Петра Єфимовича Тодоровського. Начебто й мала право на режисерську роботу. Але про таке щастя, як один із кращих театрів України, мріяти не могла. Ми під"їхали на дачу до художнього керівника театру на Лівому березі Едуарда Митницького. Він погодився, щоб виставу робили в його театрі.

Бачили голлівудський фільм "Мости округу Медісон"?

— Так. Мама про нього згадала. А я свідомо не дивилася півроку. Але, — заливисто сміється, — ми зі сценаристом "Ворнер бразерс" пішли різними шляхами.

Театр у березні горів

Каже, що довго не могли знайти на постановку коштів.

— Таку виставу не зіграєш у трьох ганчірках. А грошей нам довго не давали. Є такі форми висловлювань, за якими ніхто не відмовляє, але й нічого не дає. Ситуацію врятувала чудова людина, актор Петро Мага. Він познайомив нашого продюсера Валерію Козачевську з керівництвом фонду "Україна-3000" Катерини Ющенко. Вони тепер фінансують виставу. Репетируємо з 4 червня. Це складно, бо мама зараз знімається у шести фільмах. Продовжить репетиції 28 серпня. Нам дуже допоміг її ювілей (16 липня Аді Миколаївні виповнилося 70 років. — "ГПУ"). Після маминого дня народження нам почали дарувати реквізит, роблять знижки. Але найбільше я вдячна Едуарду Марковичу Митницькому. Його театр у березні горів, було багато проблем. Але тільки раз ми репетирували на вулиці. Коли підлогу в театрі покривали лаком.

Це ваша перша режисерська робота?

— Так. Якщо не брати до уваги спроби працювати в київському університеті культури і з маминим курсом дикторів. Коли мама була на зйомках, я її заміняла. Поставила з її курсом "Циганську музу" Ліни Костенко. Письменниця навіть приходила до нас на прим"єру. Ще на режисерських курсах я робила уривки з вистав "Білі прапори" Нодара Думбадзе та "Нечіткий профіль" Франсуази Саган. Але це були уривки. А "Рожевий міст" — мелодрама з багатьма ретроспекціями, та ще й мамине замовлення. І роман досить складний для режисерської адаптації. Бо дія відбувається з однією героїнею у різний час. Її треба показати у 40 і 60 років.

Важко бути режисером матері?

— Роговцева дуже дисциплінована і покірна актриса. Але і ми часто сперечаємося. Іноді вона не хоче пробувати те, що я прошу. Я вчуся наполягати на своєму.

Зауважує, що командному тону її вчили на режисерських курсах.

— 50-річний оператор завжди жартував, що не чує, коли я кажу "Внимание. Камера. Начали". Учив, як треба. На першій репетиції "Рожевого мосту", — веде далі, — зійшлися мама та її колишня однокурсниця Тетяна Камбурова. Вони колись училися на курсі мого батька Костянтина Степанкова. Їм по сімдесят, а мені тридцять. Тремчу, але мушу вимагати і робити зауваження. Зрештою, я з дитинства сиділа на її репетиціях. Тому знаю, як мамі потрібно грати. Вона слухає. Іноді мені щось радить. Наприклад, у "Варшавській мелодії" Ада Миколаївна грала Гелену 680 разів. Тепер у виставі "Варшавська мелодія-2" цю роль граю я. Мама після кожної вистави влаштовує розбір польотів. Навіть серед ночі може встати й сказати: "Катя, слухай..."

Степанкова показує на ноутбуці фотографії з репетицій "Рожевого мосту". Знімки робив її 16-річний син Олексій. Він мріє стати оператором.

— Уперше за п"ять років Роговцева репетирує в театрі, — розчулюється Катерина.

Актори, задіяні у виставі "Рожевий міст":

Франческа Джонсон у 60 років — Ада Роговцева, у 40 — Світлана Орліченко
Фотограф Роберт Кінкейд — Анатолій Ященко
Мардж — Тетяна Камбурова, Маргарита Бондарєва
Повірений юридичної фірми — Володимир Цивінський
Саксофоніст Джон Каммінґс — Володимир Задніпровський, Дмитро Лук"янов
Чоловік Франчески — Дмитро Суржиков, Микола Боклан
Донька — Анастасія Баша, Ольга Лук"яненко
Син — Антон Вахліовський

Зараз ви читаєте новину «Ада Роговцева зіграє у виставі своєї доньки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі