пʼятниця, 28 березня 2008 17:26

90-річній Ганні Пекарській вручили "Київську пектораль"

"Я все життя чесно ходила на вручення премії "Пектораль". Сиділа-сиділа й таки висиділа", — каже словами Проні Прокопівни, яку грає понад чверть століття, актриса столичного Молодого театру Тамара Яценко, 52 роки.

27 березня, у Міжнародний день театру, вона отримала театральну премію "Київська пектораль" за найкращу роль другого плану — мадам Александри у виставі "Голубка".

— Коли Віктор Шулаков поставив "За двома зайцями", мені говорили: бійся, щоб за тобою не закріпилося амплуа комічної актриси, — додає зі сцени під час церемонії, що відбувалася у столичному Театрі ім. Івана Франка. — Такого трагізму, як я граю у ролі мадам Александри, в мене ще не було.

"Голубку" поставив кримчанин Андрій Бакіров.

— Хто побачить Бакірова, низький йому уклін, — вклоняючись, додає Яценко.

Список цьогорічних претендентів оголосили за 10 днів до нагородження. Їх подає експертна комісія з 15 мистецтвознавців і журналістів. А лауреатів визначає оргкомітет із чотирьох осіб. Головують у ньому Світлана Зоріна, 40 років, начальник Головного управління культури Київської міськдержадміністрації, і 45-річний Олексій Богданович, голова правління київського відділення Спілки театральних діячів.

Однокімнатні квартири від Київської адміністрації вручили режисерові Молодого театру Миколі Яремківу, акторові Театру на Лівому березі Дніпра Олегу Месечі й артистові Державного театру ляльок Володимиру Малиновському. А сама премія уже другий рік становить $1 тис.

Режисер Ігор Талалаєвський спорудив на сцені декорації королівського палацу. Ведучі — актори театру Франка Інна Капінос і Анатолій Гнатюк — виступали в образах принцеси Турандот і принца Калафа. За сюжетом казки Карло Гоцці, принц має відгадати загадки нареченої. Ведучий відгадував номінацію, яку має оголосити.

Спеціальну премію "За вагомий внесок в театральне мистецтво" вручають актрисі Ганні Пекарській, 90 років. Вона 40 років пропрацювала у столичному Театрі російської драми ім. Лесі Українки. Нині живе в Будинку ветеранів сцени. Встати їй допомагають чоловіки, що сидять поруч із нею у першому ряду.

— Не сподівалася, що про мене ще хтось згадає, — зізнається Пекарська.

Премію за найкращу сценографію до вистави виходить вручати актриса Ольга Сумська, 41 рік. Вона в чорній сукні з оголеними плечима. Лауреатом стає спектакль Молодого театру "Четверта сестра". Його керівник Станіслав Мойсеєв, 46 років, сидить разом із дружиною Риммою Зюбіною, 36 років. За роль Тані у "Четвертій сестрі" її визнають найкращою київською актрисою 2007-го.

Не сподівалася, що про мене ще хтось згадає

— Я живу цією роллю, а не граю її, — ділиться Римма Зюбіна. — Здається, драматург Януш Гловацький написав її для мене. Дякую за переклад Олександрові Ірванцю. Ну, і моєму чоловікові, який поставив виставу. Я його люблю.

Спустившись до зали, Зюбіна дарує букет актрисі Олесі Самаєвій, яку теж висували в цій номінації.

Найкращим актором визнали Олександра Кобзаря з Театру драми і комедії. Премію йому вручає актриса Раїса Недашківська, 65 років.

— Дякую за виставу Дмитрові Богомазову, який її поставив. А також моїй дружині Вірі, — каже Кобзар.

Спускається в зал до дружини. Та починає плакати.

Вистава "Жінка з минулого" театру "Вільна сцена", яку поставив Дмитро Богомазов, 43 роки, стала лауреатом в двох номінаціях — "краща камерна вистава" та "краща режисерська робота".

— Діма зараз в Пермі ставить, — зазначає його дружина Олена, отримуючи премію за нього. — Сподіваюся, колись настануть часи, коли Богомазов буде й тут ставити на великих сценах.

Для вручення нагороди в номінації "Подія року" на сцену запрошують керівника Театру ім. Івана Франка Богдана Ступку, 66 років. Перелічують усі його регалії. Зі свого місця підводиться Олексій Богданович і біжить на сцену:

— Вибачте, Богдан Сильвестрович зараз знімається у Кшиштофа Зануссі. Тому не зміг приїхати сьогодні до нас.

Зараз ви читаєте новину «90-річній Ганні Пекарській вручили "Київську пектораль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі