пʼятниця, 07 вересня 2007 18:00

"Бу-ба-бу" читали вірші у філармонії

У четвер у Львівській філармонії пройшов поетичний вечір "Повернення "Бу-ба-бу". "Бу-ба-бу" — літературне об"єднання, яке 1985-го створили письменники Олександр Ірванець, 46 років, Юрій Андрухович, 47 років, і Віктор Неборак, 46 років.

Вечір присвятили виходу збірки своїх есе, оповідань та віршів. На книжці великими літерами написано "Бу-Ба-Бу", а всередині кожної букви "Б" — фотографії письменників. Збірку уклав львівський публіцист Василь Габор, 47 років. Коштує вона 45 грн.

— 1995-го вийшла книга схожого формату, — каже Габор "ГПУ". — Але уклали її "бу-ба-бісти". А це — перша антологія, яку впорядковував хтось сторонній.

Вечір починається виступом піаністки філармонії Оксани Рапіти. У залі, розрахованому на 450 людей, є порожні місця, хоча квитки коштують від 10 до 40 грн.

У фойє вивісили чорно-білі знімки рівненського фотографа Анатолія Мізерного, на одному з яких молодий вусатий Андрухович тримає ікону.

— Це епізод зі шлюбу Ірванця, — пояснює письменник зі сцени. — На іконі зображена, здається, Матір Божа. У мене дуже скорботне обличчя. Ікона була в надзвичайно важкій рамі з масивним склом. А Сашко брав шлюб за законами Старого Завіту — церемонія тривала вісім годин.

По закінченні вечора літератори годину роздають автографи.

— Це не останній наш вечір цього року, — обіцяє "ГПУ" Ірванець.

— Бреше, — перебиває його з-за спини художник Юрко Кох, 49 років.

Юрій Андрухович пригадує, як з 1988-го по 2000-й "бу-ба-бісти" давали премію найкращим поетам.

— Нагороджували їх пляшкою найдорожчого закордонного алкоголю з найближчого продуктового магазину, — розповідає Юрій. — Але на початку дев"яностих настала інфляція. Наших скромних статків не вистачало. Тоді внесли поправку: алкоголь повинен бути вітчизняного виробництва.

Виступ у філармонії тривав 2,5 години. Потім письменники до опівночі сиділи у львівській кав"ярні "Галка".

Зараз ви читаєте новину « "Бу-ба-бу" читали вірші у філармонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі