Ексклюзиви
середа, 10 жовтня 2018 12:11

Майстерність і смак не зраджують Куарону в будь-якому жанрі

Мексиканська драма "Рим" 56-річного Альфонсо Куарона отримала "Золотого лева" 75-го Венеційського кінофестивалю. Про фільм розповідає кінокритик Лук'ян Галкін, 28 років

– Чорно-біла стрічка з неквапливою оповіддю триває майже дві з половиною години. Але глядачеві – цікаво. "Рим" – це престижний район Мехіко, де у 1970-х зростав Куарон. Він казав, що багато сцен взяв зі свого життя, а деякі герої стрічки мають прототипів.

"Рим" – не так автобіографічне кіно, як панорама доби, реконструкція Мексики тих часів. Країна стрімко змінювалася. Кульмінацією фільму стає розгін акції протесту студентів проти президента Діаса Ордаса 1971-го. Уряд доручив військовим розстріляти молодь. Загинули кілька сотень демонстрантів.

На цьому тлі Куарон розказує історію двох жінок. Нянька Клео доглядає чотирьох дітей заможного інженера. Батько кинув родину заради коханки. Дитина Клео померла при пологах. Служницю і хазяйку поєднує неочікувана дружба, яка стає міцнішою за любовні чи сімейні зв'язки. Стосунки загартовуються так само, як і країна.

Автор: hips.hearstapps.com
  Мексиканська актриса Ялиця Апарисіо у фільмі Альфонсо Куарона "Рим" зіграла няньку чотирьох дітей із заможної родини, яких кинув батько
Мексиканська актриса Ялиця Апарисіо у фільмі Альфонсо Куарона "Рим" зіграла няньку чотирьох дітей із заможної родини, яких кинув батько

Куарон створив річ, яка має національний відбиток і одночасно промовляє до всіх. Мені історія здалася близькою, бо українці таке пережили на Майдані.

У Венеції показали фільм на подібну тему – "Пітерлоо" англійця Майка Лі про різню в Манчестері 1819 року (у сутичці демонстрантів, які вимагали загального виборчого права, й поліції загинули 15 осіб, близько 500 поранили. – Країна). Там багато деталей, героїв. Історія рухається вшир, а не вглиб. Це стрічка, скоріше, для внутрішнього вжитку, для британців.

"Рим" – перша картина Куарона на батьківщині за 17 років. Останній фільм іспанською мовою називався "І твою маму теж". Потім режисера запросили до Голлівуда. Там екранізував "Маленьку принцесу" Френсіс Бернет і "Великі надії" Чарльза Діккенса. Зняв стрічку "Гаррі Поттер і в'язень Азкабану" – третю частину із серії книжок Джоан Роулінґ.

Альфонсо Куарон робить талановито все, хоч би за що брався. Майстерність і смак не зраджують йому в будь-якому жанрі. 2014-го фільм-катастрофа "Гравітація" отримав сім "Оскарів". Там жінка-астронавт єдина виживає після аварії космічного корабля. Картина має чимало драматургійних важелів, які не дозволяють глядачеві відірватися від екрану. За рівнем емоційного залучення новий фільм Куарона – на голову вищий. "Гравітація" зацікавлює, бо співчуваємо тим, хто потрапив у біду. У "Римі" бачимо митця іншого рівня.

"Рим" знімала американська компанія Netflix. Її картини не виходять у прокат. Підписники стрімінгової платформи зможуть подивитися стрічку онлайн. У лютому Netflix випустила трилер "Анігіляція" з Наталі Портман. Це один із найкращих фільмів року. Його порівнюють зі стрічками "2001: Космічна одіссея" Стенлі Кубрика, "Сталкером" Андрія Тарковського. Подивився картину в перший вечір її виходу разом з усім світом. Якби в "Анігіляції" була класична прокатна історія, то в Києві її показували б наприкінці року, пізно ввечері, в кінотеатрі на околиці міста.

Мексика висунула "Рим" на "Оскар" у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою". Стрічка Куарона цілком здатна перемогти.

Зараз ви читаєте новину «Майстерність і смак не зраджують Куарону в будь-якому жанрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути