вівторок, 05 червня 2018 14:49

Головний герой живе серед овець, але поводиться інакше

Про найновіші українські комікси розповідають учасники Kyiv Comic Con. 19–20 травня фестиваль популярної культури вчетверте пройшов у столиці

"Героями не народжуються. Героями стають" – це гасло коміксу про сучасного українського супергероя Укрмена.

– У житті він – студент Богдан. Навчається в Інституті хімії. Разом із друзями протистоїть злим силам – лиходію Хімікату і його творінню мутанту Біосу, – розповідає Анатолій Тягур, 32 роки, автор ідеї про Укрмена. – Дія першого випуску відбувається у 2015–2016 роках у Києві і в Чорнобильській зоні, де розташоване лігво Хіміката – його лабораторії та в'язниця мутантів. Всесвіт вигаданий, у книжці немає війни, політики. Це розважальний, пригодницький комікс.

Герой – юнак зі своїми переживаннями та цінностями. Коли допоміг комусь, не афішує це. Лазером не стріляє, не літає. Але на найвищому рівні має силу, швидкість, органи чуттів. У майбутніх випусках у нього проявлятимуться нові надздібності.

Укрмен досліджує походження своєї сили. Знає, що має якусь ахіллесову п'яту. Але де його слабка сторона – ще треба з'ясувати.

Могли б запозичити лиходіїв із космосу чи іншого Всесвіту. Але в нас є Чорнобиль. Там відбуваються радіоактивні реакції, є таємнича зона відчуження. У ній багато цікавого й недоступного.

  Плакати з героями персонажів коміксу Олександра Корешкова ”Серед овець” розмістили на першому поверсі Українського дому. 19–20 травня тут відбувся фестиваль популярної культури Kyiv Comic Con. Постери на гострі соціальні теми художник створює для окремого проекту ”Життя серед овець”
Плакати з героями персонажів коміксу Олександра Корешкова ”Серед овець” розмістили на першому поверсі Українського дому. 19–20 травня тут відбувся фестиваль популярної культури Kyiv Comic Con. Постери на гострі соціальні теми художник створює для окремого проекту ”Життя серед овець”

Ідея виникла п'ять років тому, працювати над проектом почали 2014-го. Запатентували, щоб слово "Укрмен" не могли використовувати інші. Якщо персонаж стане популярний, знайдуться охочі. Над коміксом працювала команда. Я – співавтор ідеї. Художник-контурист – з іншого континенту, долучився дистанційно і створив більшу частину малюнків. Інші працювали над рештою персонажів, над кольором. Зараз шукаємо постійного художника.

Це – наш перший комікс. Вийшов у видавництві "Рідна мова".

Олівці стають патронами на футболці з написом "Вбивчий рисунок" львівсь­кого художника Андрія Данковича, 30 років. Її дизайн створив сам.

– Вбивчий рисунок – ціла філософія, – розповідає Андрій. – Означає досягнути такого рівня малювання олівцями, щоб інших це вбивало. А ширше – це боротьба на культурному фронті. Якщо програємо на ньому, то мусимо воювати справжніми патронами.

Моя книжка "Мор" – це графічна новела в жанрі жахів, темного фентезі з елементами трилера й містики. Хотів показати, які найгірші та найкращі людські якості проявляються в небезпечних ситуаціях.

Події відбуваються у середньовічному угорському містечку. Воно прокляте, з нього ніхто не може вибратися. Сюди періодично заїжджають істоти в темних плащах на рогатих монстрах і забирають двох-трьох місцевих. Більше їх ніхто не бачить. Городяни починають переховуватися, дехто вбиває себе та власних дітей, хтось опускає руки, решта – намагаються прислужитися цим істотам. Головний герой – приїжджий хрестоносець. Постає перед вибором – змиритися чи врятувати інших.

Жахи виконав у стилі книжкової графіки. Події відбуваються у XIII сторіччі, але це – алюзія на сучасність. Показані речі будуть актуальні завжди. Люди у своїй природі не міняються. Лицарі насамперед мають побороти себе, а потім – зло.

На Комікконі у США побачив, що більшість художників мають свій стиль. Працюють аквареллю, кольоровими олівцями. Мав стереотип, що це характерніше для Європи. Є два гіганти – Marvel та DC (найбільші американські видавництва коміксів, створили Людину-павука, Капітана Америку, Супермена, Бетмена. – Країна). Але є третя сила, де митці можуть проявити свою індивідуальність. Це андерграундні авторські комікси. Тому що Marvel і DC справу вже поставили свою роботу на конвеєр. Наприклад, Ігор Баранько (український художник, кілька років працював у США. – Країна) малював Сімпсонів. Йому присилали коробку з інструкціями: наприклад, скільки має бути волосин на голові у героя. Якщо робиш авторську річ, маєш більше свободи. Але це – важко. Велика конкуренція, складно знайти інвесторів.

Крім своїх коміксів, до Сан-Дієго возив праці колег: "Даогопак", "Серед овець" і "Волю". У моїх роботах відвідувачів зацікавила техніка кольоровими олівцями і класична науково-фантастична тематика. "Даогопак" для них був незвичним. А робота "Серед овець" вразила – бо це про комунізм.

Голомозий зелений перевертень із золотим двоголовим орлом на грудях – командир бойовиків ДНР Біс. У захопленій ними військовій базі в Донецьку катує полоненого. Його зупиняє супергерой у масці з тризубом – Патріот, він же сержант Відірвенко.

– Патріот отримує завдання врятувати Промені світла, – розповідає художник Вадим Назаров, 39 років. – Ми дізнаємося, що це – діти, яких мали вивезти з Донбасу. Але вантажівку перехопили терористи. Патріот рятує дітей і полоненого агента Франка. Ця історія відбувається на території бойовиків. А половина ворогів – інопланетяни. Один має зелену шкіру і нагадує крокодила. У фіналі бачимо, що дитяча любов, іграшки, листи, які надсилають на фронт – підтримують наших воїнів. І це додає Патріоту сили боротися із загарбником.

У першій частині він воював з імператором Утіним. А тут це – кривавий Ляльковод Пу. Він андроїд, людина-робот. У нього немає серця, він не знає, що таке – співчуття і доброта. Є тільки програма – шкодити або знищувати.

Українсько-російський конфлікт триває понад чотири роки. Люди хочуть, щоб війна закінчилася. І закінчилась перемогою. Потрібні супергерої, які займуться цим.

До коміксу "Серед овець" додають сувенірні гроші. Виглядають, як радянські карбованці, тільки замість Леніна – профіль барана. Знизу напис "Парнокопитні всіх країн, єднайтеся". Дія відбувається в тоталітарній державі, де чиновники зображені свинями, силовики – псами, а населення – вівцями.

– У СРСР за ці малюнки сів би як антисовєтчик, – каже художник Олександр Корешков, 45 років. – Спершу хотів намалювати людей. Але потім зрозумів, що не зможу показати їх своїй дитині – бо це буде жорстоко. Тоді з'явилися вівці. Бо ким із тварин замінити натовп, який слухняно йде на забій? Головний герой живе серед них, але поводиться не так, як решта.

Вийшло три із шести частин. Решту сподіваємося випустити до кінця наступного року. Коміксу не було б без видавництва Vovkulaka, яке започаткував Ярослав Мішенов.

11 тисяч людей відвідали цьогорічний фестиваль популярної культури Kyiv Comic Con у столичному "Українському домі". Квитки на два дні коштували 400 грн. – Торік було приблизно дев'ять тисяч, – розповідає Марія Шагурі, 30 років, організаторка фестивалю. – Комікси в Україні вже не нішевий культурний продукт. Виходять на широкий загал. Тішить, що люди, які на першому фестивалі 2015-го року представили свій комікс, уже мають видавництва. Це Vovkulaka, Asgardian, що торік презентували "Волю"

Зараз ви читаєте новину «Головний герой живе серед овець, але поводиться інакше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі