22 вересня - день білого шоколаду. Вперше його випустив швейцарський концерн Nestle у 1930 році. Таким чином підприємство намагалось утилізувати надлишки какао-олії. Через 50 років продукт набув шаленої популярності серед ласунів з усього світу й став на ряду із чорним та молочним.
Білий шоколад виготовляють без додавання какао-бобів, на відміну від чорного, тому й має молочний колір. Не має містити гідрогенізовані жири, пальмову олію і кондитерський жир. В складі справжньої плитки білого шоколаду має бути не менше 14% сухого молока, 20% масла какао і 3,5% молочного жиру.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли їсти білий шоколад, щоб схуднути
Попри те, що білий шоколад вважають шкідливим та висококалорійним - в 100 г міститься близько 550 ккал, має й корисні властивості. Все завдяки маслі какао. У ньому міститься олеїнова, ліноленова і стеаринова кислота. Крім того, вітамін Е. Ці речовини позитивно впливають на шкіру, живлять її.
Цікаві факти про шоколад
- Найбільша плитка шоколаду важила більш як 4 т. В довжину сягала понад 5 м, завширшки – близько 3 м, а товщина становила 25 см.
- Дерева какао можуть жити до 200 років.
- Один шматочок шоколаду, дає достатньо енергії, аби пройти 45 метрів.
- До XIX ст. шоколад був лише в рідкій формі.
- Кожен рік люди витрачають на шоколад близько 7 млрд доларів.
Норма темного шоколаду в день складає 30-50 грамів на день, стверджують дієтологи. А ось білий і молочний шоколад без шкоди для здоров'я можна їсти в кількості не більше 20 грамів на день. Якщо ж ви маєте активно займаєтесь спортом, то норму можна збільшити в півтора рази.
Коментарі