пʼятниця, 27 березня 2020 09:54

Винайшли штопор, який сам наливає вино

Винайшли штопор, який сам наливає вино
Бронзовий штопор важить щонайменше 350 кг. Фото: Dailytechinfo.org

27 березня 1795 року священник Семюель Хеншалл отримав 1-й у світі патент на штопор. Через 33 роки француз Франсуа Ревер також створив і підтвердив права на свій пристрій для відкорковування вина. Схожі прилади почали виготовляти й американці, створюючи безліч моделей штопорів.

Протягом багатьох століть горла посудин із вином замазували глиною або смолою. Пляшки мали конусоподібні отвори, часто їх закривали корками, які виступали за краї і легко виймалися. Проте з XVIII століття розпочалося виробництво пляшок, горлечка яких мали циліндричну форму. Їх заливали воском або сургучем. Аби відкоркувати таку пляшку, потрібен був спеціальний інструмент. Прототипом тодішнього штопора став інструмент т-подібної конструкції, яким витягували кулю з мушкета чи пістолета, який дав осічку. Перша згадка про такий датується 1681 роком.

Більшість творців штопорів були виробники ножів або іграшок. Проте одним із винахідників був дантист Вільям Роберт Мод. Одного дня, видаляючи пацієнтові зуб, Мод придумав штопор із центральною частиною у формі корінного зуба, з шипами по боках. Вони встромлялись у корок і допомагали зрушити його з місця і витягнути з пляшки. Згодом Мод запатентував винахід й укомплектовував ним винні пляшки для продажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приманити чайові: секрети барменів

У приватних льохах часто встановлюють настінні штопори, які легко витягують будь-який корок. Також винайшли електричний штопор, що відкриває пляшку після натискання кнопки. А для відкорковування шампанського чи ігристого вина знадобляться щипці. З їх допомогою корок викручують із горлечка, а не висмикують.

2006 року британський винахідник Роб Хіггс створив бронзовий штопор, який оцінюють у $157 тис. Його механізм не лише відкриває пляшку, але і розливає вино у бокали. На створення пішло близько 3 років. У пристрої використані щонайменше 300 деталей різних механізмів, від швейної машинки до спінінгів. Висота і довжина винаходу близько 1,5 м, а вага щонайменше 350 кг. Пляшку з вином поміщають у спеціальний утримувач, а потім механізм приводять у дію обертанням маховика. Хіггс випустив 3 копії такого штопора. Їх купили приватні колекціонери.

Українець запустив виробництво дизайнерских речей із винних корків. Виготовляє сумки, жилетки, метелики, черевики. Вироби найчастіше купують європейці. Дизайнерська сумка коштує від 6 до 30 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли штопор, який сам наливає вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі