Незвичний ситний пиріг можна приготувати за годину. Він одночасно замінить гарячу страву і пиріг до чаю.
Традиційно курник готували на весілля чи Трійцю. На весілля готували два - один курник призначався нареченому, а інший - нареченій. Пиріг ламали над головами весільної пари. Рясна кількість зерен рису чи гречки, які випали з пирога віщували молодятам багатство.
Є понад 40 рецептів приготування курника. У традиційному курнику мінімум два види начинки. Зазвичай - поєднання рису чи гречки з курятиною та підсмаженою цибулею. Доволі часто в курник клали гриби, ягоди, квашену капусту, різні види м'яса. Тісто використовують як здобне, так і прісне. Зазвичай з одного виду готують млинці, розділяють начинку, а інше тісто призначається для виготовлення шапки пирога.
Інгредієнти:
Для тіста:
маргарин - 200 г,
сметана - 200 г,
жовтки - 2 шт,
борошно - 1,5-2 склянки,
розпушувач - 1 ч. ложка,
сіль - на кінчику ножа,
цукор - 0,5 ч. ложки
Для курячої начинки:
половина курки,
цибуля ріпчаста - 2-3 шт,
сіль,
перець,
бульйон - 0,5 склянки
для рисової начинки:
рис сухий - 0,75-1 склянка,
яйця - 5-6 шт,
бульйон - 0,5 склянки,
сіль,
вершкове масло - 30 г
яєчний жовток або 1 яйце для змазування пирога
Приготування:
Борошно просіяти і змішати з розпушувачем.
Жовтки відокремити від білків. Додати в жовтки сіль, цукор і добре перемішати.
До жовтків додати розм'якшений маргарин, розмішати.
Потім маргарин з жовтками, додати сметану і ще раз все добре перемішати.
Поступово ввести муку, замісити тісто і поставити на 20 хвилин у холодильник.
Охолоджене тісто розділити на 2 частини у співвідношенні 1:2.
З більшої частини тіста розкачати корж і викласти його у форму для випічки, сформувавши з тіста "тарілочку" і зробивши бортики.
У "тарілочку" з тіста викласти половину рисової начинки, наверх укласти половину курячої начинки, потім знову викласти рисову і курячу начинки.
З решти 1/3 частини тіста розкачати корж, накрити нею пиріг і добре защипати краї тіста.
У центрі пирога зробити дірочку для виходу пари і змастити пиріг яєчним жовтком або яйцем.
Для курячої начинки:
Курку відварити до готовності з цибулею і морквою. Відокремити м'ясо від кісток і дрібно порізати. Цибулю дрібно порізати і обсмажити.
Змішати м'ясо з смаженою цибулею, посолити і поперчити за смаком і влити в начинку ~0,5 склянки бульйону.
Для рисової начинки:
Яйця відварити і порізати кубиками. Рис відварити. Змішати яйця з рисом, поступово влити ~0,5 склянки бульйону, в якому варилася курка, посолити і додати шматочок вершкового масла - все перемішати.
Випікати пиріг при температурі 180-200 градусів ~40-50 хвилин.
Коментарі