понеділок, 20 квітня 2015 14:22

В пиріг "Курник" кладут 2 види начинки
5

Фото: Валентина Мураховська

Незвичний ситний пиріг можна приготувати за годину. Він одночасно замінить гарячу страву і пиріг до чаю.

Традиційно курник готували на весілля чи Трійцю. На весілля готували два - один курник призначався нареченому, а інший - нареченій. Пиріг ламали над головами весільної пари. Рясна кількість зерен рису чи гречки, які випали з пирога віщували молодятам багатство.

Є понад 40 рецептів приготування курника. У традиційному курнику мінімум два види начинки. Зазвичай - поєднання рису чи гречки з курятиною та підсмаженою цибулею. Доволі часто в курник клали гриби, ягоди, квашену капусту, різні види м'яса. Тісто використовують як здобне, так і прісне. Зазвичай з одного виду готують млинці, розділяють начинку, а інше тісто призначається для виготовлення шапки пирога.

Інгредієнти:

Для тіста:

маргарин - 200 г,

сметана - 200 г,

жовтки - 2 шт,

борошно - 1,5-2 склянки,

розпушувач - 1 ч. ложка,

сіль - на кінчику ножа,

цукор - 0,5 ч. ложки

Для курячої начинки:

половина курки,

цибуля ріпчаста - 2-3 шт,

сіль,

перець,

бульйон - 0,5 склянки

для рисової начинки:

рис сухий - 0,75-1 склянка,

яйця - 5-6 шт,

бульйон - 0,5 склянки,

сіль,

вершкове масло - 30 г

яєчний жовток або 1 яйце для змазування пирога

Приготування:

Борошно просіяти і змішати з розпушувачем.

Жовтки відокремити від білків. Додати в жовтки сіль, цукор і добре перемішати.

До жовтків додати розм'якшений маргарин, розмішати.

Потім маргарин з жовтками, додати сметану і ще раз все добре перемішати.

Поступово ввести муку, замісити тісто і поставити на 20 хвилин у холодильник.

Охолоджене тісто розділити на 2 частини у співвідношенні 1:2.

З більшої частини тіста розкачати корж і викласти його у форму для випічки, сформувавши з тіста "тарілочку" і зробивши бортики.

У "тарілочку" з тіста викласти половину рисової начинки, наверх укласти половину курячої начинки, потім знову викласти рисову і курячу начинки.

З решти 1/3 частини тіста розкачати корж, накрити нею пиріг і добре защипати краї тіста.

У центрі пирога зробити дірочку для виходу пари і змастити пиріг яєчним жовтком або яйцем.

Для курячої начинки:

Курку відварити до готовності з цибулею і морквою. Відокремити м'ясо від кісток і дрібно порізати. Цибулю дрібно порізати і обсмажити.

Змішати м'ясо з смаженою цибулею, посолити і поперчити за смаком і влити в начинку ~0,5 склянки бульйону.

 

Для рисової начинки:

Яйця відварити і порізати кубиками. Рис відварити. Змішати яйця з рисом, поступово влити ~0,5 склянки бульйону, в якому варилася курка, посолити і додати шматочок вершкового масла - все перемішати.

Випікати пиріг при температурі 180-200 градусів ~40-50 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «В пиріг "Курник" кладут 2 види начинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі