неділя, 26 вересня 2021 15:36

У Львові варили каву у 20-літровій джезві: фоторепортаж
32

Готування кави у 20-літровій джезві
Фото: Валерій Шмаков
У Львові триває фестиваль "На каву до Львова/ Lviv Coffee Festival"
Квиток на один день фестивалю коштує 125 грн, на три дні — 300 грн
Бариста Мирослав Скочеляс із найстарішої кав'ярні "Вірменка" у Львові готує каву по-східному
Арабські туристи купують каву на фестивалі "На каву до Львові"

24-26 вересня триває фестиваль "На каву до Львова/ Lviv Coffee Festival".

"Ай, нащо будем ще платити за вхід? Краще в кав'ярні кави вип'єм, - каже старша жінка у сірому пальто своїй супутниці біля воріт палацу Коперника, де відбувається захід.

Поряд дві дівчини у наметі продають перепустки. Без паперового браслету охорона не пропускає на територію палацу. Квиток на один день фестивалю коштує 125 грн, на три дні — 300 грн. Кожному покупцю у подарунок - екосумка з брендовим логотипом.

Одразу за входом двоє чоловіків у білих сорочках, шкіряних фартухах та білих рукавицях варять на вогні каву у 20-літровій джезві. Згодом наливають напій у скляні кавники, з яких розливають по паперовим стаканчикам. Ведуча у темному піджаку поверх плаття з біло-чорно-рожевими полосками і великим сріблястим намистом закликає усіх пригощатися. Поряд сьорбає каву директор фестивалю Андрій Сидор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава знижує ризик захворіти Covid-19 - вчені

Продають шоколадки у формі жіночих туфель, автомобілів, зубних щіток і будівельних інструментів

Перед входом у палац під накриттям розташувався кавовий ярмарок. Близько 15 яток торгують меленою кавою та в зернах, джемами, сушеними фруктами, солодощами і закусками. На одній із вітрин продають шоколадки у формі жіночих туфель, автомобілів, зубних щіток і будівельних інструментів. На великому стенді з помаранчевою підсвіткою виставлені коньяки и бренді.

За 85 грн можна замовити ірландську каву - з віскі і вершками, каву по-східному - за 38 грн. Останню у турці, що нагрівається від гарячого піску, варить бариста Мирослав Скочеляс із найстарішої кав'ярні "Вірменка" у Львові, яка працює з 1979 року.

Автор: Валерій Шмаков
  Каву по-східному готують в турці, що нагрівається від гарячого піску
Каву по-східному готують в турці, що нагрівається від гарячого піску

"Це традиційний львівський рецепт, що запозичили з Туреччини. Так варили каву ще в XVII столітті, за часів Юрія-Франца Кульчицького, який перший привіз її до Львова. Тоді не існувало еспресо й американо. Кавові машини придумали значно пізніше. Раніше у львівські кав'ярні поставляли зелене кавове зерня, і кожен бармен обсмажував його по-своєму — хтось пересмажував, хтось недосмажував. У кожного свої методи. Недаремно на гербі "Вірменки" намальована турка", - каже Мирослав.

За його словами, зварена у турці кава міцніша, у ній зберігаються олії та інші елементи, яких немає у каві з еспресо-машини.

"Рецепт кави по-східному такий: у турку додається мелена кава з водою у співвідношенні 1 до 10 та трохи цукру. Чим дрібніший помел, тим краще. Бажано брати арабіку, вода має бути м'ягка. Тоді вариться до готовності, але до температури 100 градусів не доводити, а знімати з гарячого піску трохи раніше", - додає він.

У перший день на фестивалі гостей обмаль.

"Мабуть, через холодну погоду і карантин людей нема. А ще не всі готові за вхід платити. На Форумі видавців тиждень тому вхід теж платний був і була рекордно мала відвідуваність. Пора міняти формат таких заходів. Колись кавовий фестиваль проходив на площі Ринок, вхід був безкоштовний і людей більше", - вважає Мирослав Скочеляс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому кава може захистити від хвороб серця - несподівані результати досліджень

Робуста додає міцності, арабіка відповідає за аромат і смак

"Ми, львівський крафтовий виробник, - розповідає представник торгової марки Leo Coffe Ігор Смолій. - Сьогодні пригощаємо сортом із поєднаних арабіки і робусти у співвідношенні 80 на 20 відповідно. Це як золота середина, смакує багатьом. Робуста додає міцності каві, арабіка відповідає за аромат і смак. Загалом у нас в асортименті 8 видів арабіки і 6 видів сумішей - співвідношення арабіки і робусти 50 на 50, 60 на 40 та 90 на 10. Зерня обсмажуємо по своїй рецептурі. Маємо бразильські сорти, колумбійські, також з Нікарагуа, Ефіопії та Коста-Рики".

Автор: Валерій Шмаков
  На фестивалі можна спробувати каву з різних країн
На фестивалі можна спробувати каву з різних країн

Поблизу ярмарку діє зона Coffee Kids, де аніматор у костюмі пірата розважає дітей. Також усі охочі можуть безкоштовно замовити собі портрет, намальований кавою, та послухати виступи джаз та рок-виконавців. Традиційно під час фестивалю оберуть найкращу кав'ярню Львова.

Усім, хто щепиться, обіцяють подарунок

Особливістю цьогорічного свята є те, що впродовж фестивалю тут працює пункт вакцинації. Усім, хто щепиться, в подарунок обіцяють каву.

Неподалік ярмарку встановлена сцена з великим екраном, на якому ввечері показують короткометражні фільми. Тут зібралося близько тридцяти осіб послухати лекцію виконавчої директорки Zero Waste Lviv, співзасновниці Zero Cup Ірини Миронової "Кава та одноразовий пластик: майбутнє кави з собою".

"Я робила аудит відходів в одній з кавярень Івано-Франківська. Розібрала все сміття за день. Виявилось, кав'ярня викидає за рік 155 кг цукру. До кожної кави дають два стіки. Зміна стандартів обслуговування може зробити багато. Часто відвідувачі беруть каву з собою в одноразових стаканчиках, але сидять із нею у кав'ярнях. Хоч зі скляним посудом і смак, і комфорт інші", - каже Миронова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оригінальні рецепти кави, які зроблять будь-який ранок чарівним

Також на фестивалі представили свою продукцію виробники кавових машин. Одна з таких розміром із шафу викликає неабиякий інтерес у відвідувачів. Поряд у піджаку стилізованому під колір мішка кавових зерен сидить представник турецької компанії Toper. З ним у білій кофті з червоним серцем - директор компанії в Україні Тетяна Дуткевич.

Каву з Бразилії треба обсмажувати довше, ніж із Колумбії

"Ми виготовляємо професійне обладання для обсмаження кави. Це турецька фірма, а турки вміють смажити і готувати каву. Для них це національний напій. Найдешевші машини коштують від 3 тисяч євро, а промислові можуть сягати і 60 тисяч. Але обсмажують як треба, в них є цифрове керування і можна запрограмувати 12 різних рецептів. Каву з Бразилії, наприклад, треба обсмажувати довше, ніж із Колумбії", - розповідає Дуткевич.

Автор: Валерій Шмаков
  Такі кавові машини можна побачити у львівських кав'ярнях
Такі кавові машини можна побачити у львівських кав'ярнях

Біля стенду торгової марки High Hill із міста Дніпро Єлисей Касторних з густою чорною бородою та у білій футболці безкоштовно пригощає відвідувачів кавовим напоєм Batch brew. І пропонує придбати змелену каву в упаковці.

"Смажимо каву Arabica Specialty Omni. Specialty означає статус кави підвищеної якості, вона соковитіша і цікавіша за смаком і ароматом. А Omni — це стиль обсмаження, за якого максимально розкриваємо потенціал кави, природних якостей зерна. Його привозимо з Ефіопії, Руанди, Танзанії, Бурунді, Сальвадору, Гватемали і навіть з Китаю", - каже Єлисей.

Зранку майже всім кава допомагає прокинутись і бути бадьорими. Щоб зменшити негативний вплив кофеїну на організм, треба додавати в каву деякі продукти. Кориця, наприклад, знижує рівень глюкози в крові та зменшує окислювальний ефект від дії кави. Варто додавати хоча б дрібку кориці в каву щодня.

Зараз ви читаєте новину «У Львові варили каву у 20-літровій джезві: фоторепортаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі