пʼятниця, 18 червня 2021 12:01

Три турецькі страви, які закохують у східну кухню: рецепти

Турецька кухня належить до трійки світових лідерів після французької та китайської. Бере початок із кулінарних традицій кочових тюркських племен. Страви цієї країни вишукані й багатогранні. Особливо популярні крупи й бобові. Крім цього, турки їдять багато свіжих фруктів і овочів. Обожнюють оливки, сири й різноманітну випічку. Це зазвичай їдять на сніданок.

Автор: onyo Sakana: Pexels
  Турецька кухня славиться різноманітними стравами зі свіжих овочів.
Турецька кухня славиться різноманітними стравами зі свіжих овочів.

Головними атрибутами турецьких ресторанів є м'ясо. І це тільки баранина, телятина, козяче м'ясо й домашня птиця. Свинину не їдять із релігійних міркувань. М'ясні страви й кебаби - візитівка турецької кухні. Їх величезна різноманітність. Найвідоміші: Адана кебаб – шашлик із рубленого м'яса яловичини й баранини, донер кебаб - шаурма, а також шиш кебаб – шашлик у вигляді шматочків м'яса: баранини, курятини чи яловичини. Алкоголь турки практично не вживають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три грузинських страви, які вразять кожного - рецепти

Східні солодощі відомі в усьому світі. Популярні не лише завдяки оригінальному смаку, а й мають незвичайний і привабливий зовнішній вигляд. Характерною рисою для східних солодощів є додавання прянощів, горіхів, маку, меду.

Езме

Автор: gastronom.ru
  Після приготування готову страву настоюють протягом 20 хвилин.
Після приготування готову страву настоюють протягом 20 хвилин.

Інгредієнти:

2 помідори

1 перець червоний

1 цибуля

петрушка - 5 гілочок

м'ята - 5 листків

сік половини лимона

оливкова олія - 4 ст. л.

томатна паста - 1 ст. л.

сіль, перець - на смак

Приготування:

Подрібнити очищені помідори, перець і цибулю в блендері. Додати сік лимона, оливкову олію, томатну пасту, сіль і перець. Усе змішати. Настояти 20 хв. і подати до столу.

Люля-кебаб

Автор: hameel mukkath from Pexels
  Люля-кебаб подають зі свіжими овочами та різноманітними соусами.
Люля-кебаб подають зі свіжими овочами та різноманітними соусами.

Інгредієнти:

баранина - 1 кг

цибуля - 0,5 кг

часник - 4 зубці

кінза - 1 пучок

петрушка - 1 пучок

зіра, коріандр, мелений чорний перець, сіль - на смак

Приготування:

М'ясо помити, обсушити паперовим рушником, нарізати довільними шматочками. Покласти в м'ясорубку або блендер. Фарш має вийти максимально дрібного мелення. Вийняти м'ясо й перемолоти зелень, цибулю та часник. Пюре, що вийшло, з'єднати з м'ясом. Додати сіль і спеції. Перемішувати не менш ніж 15 хв., потім фарш відбити об тверду поверхню. Змоченою рукою сформувати кебаби, ніби огортаючи фаршем шампур. Смажити на вугіллі, постійно перевертаючи, не більш як 10 хв. Подавати з овочами й соусами.

Баклава

Автор: Meruyert Gonullu from Pexels
  Турки обожнюю солодощі, особливо баклаву.
Турки обожнюю солодощі, особливо баклаву.

Інгредієнти:

тісто філо - 3 пласти

фісташки - 200 г

волоський горіх - 100 г

ваніль - дрібка

цукор - 1 скл.

мед - 4 ст. л.

кориця - 1 паличка

масло - 150 г

сік половини лимона

Приготування:

Горіхи подрібнити. Всипати цукор і перемішати. Змастити маслом один шар тіста, посипати начинкою та скрутити за допомогою палички в рулет. Далі скласти гармошкою та зняти з палички. Укласти у форму. Зробити це з рештою пластів тіста. Змастити маслом і викласти випічку в розігріту до 170°C духовку на 40 хв. Для сиропу: змішати мед, корицю та лимонний сік. Полити ним баклаву й випікати ще 10 хв. Готовий десерт посипати подрібненими фініками.

Традиційна кухня Франції справедливо вважається найвишуканішою у світі. Нею захоплюються справжні гурмани. Характерною рисою національної кухні є велика кількість овочів і фруктів. Тому там багато таких запіканок, салатів, супів і випічки. Головною особливістю цієї кухні є наявність декількох сотень різних соусів. Використання соусів допомагає посилювати смак навіть звичайних страв.

Зараз ви читаєте новину «Три турецькі страви, які закохують у східну кухню: рецепти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі