вівторок, 10 листопада 2020 18:48

Старовинну страву верещаку готують із м'яса та квасу - відеорецепт Євгена Клопотенка

Старовинну страву верещаку готують із м'яса та квасу - відеорецепт Євгена Клопотенка
Готову верещаку присипають товченими сухарями та прикрашають листочками петрушки. Фото: скрин з відеорецепта

Серед страв, які здавна готували українці, є м'ясо зі спеціями, запечене у квасі. Називають таку страву верещакою.

Український кулінарний експерт, відомий кухар Євген Клопотенко, розповів у Facebook про старовинну українську страву - верещаку.

"Це капець яка українська страва. Ви скуштуєте та прозрієте від глибини смаку. Виделки можете навіть не діставати, беріть соковиті реберця в руки та вгризайтеся. Там просто здуріти можна, бо м'ясо запікається в квасі годину, просочується, стає ніжним, виділяє соки, а потім дістається - та з тієї рідини робиться карамельно-хлібний соус. Окрім бісового задоволення, ви відчуєте дещо значно серйозніше. Це сильний зв'язок з Україною та предками, які готували верещаку сотні років тому", - розповів Клопотенко.

Окремо кухар зазначив, що м'ясо може бути будь-яке, але він обрав саме свині реберця. Також вирішив замінити один інгредієнт - квас. Традиційно для приготування верещаки використовувався буряковий квас, але Клопотенко пропонує використати темний хлібний квас, який можна купити в будь-якому магазині. Єдине зауваження - квас не має бути надто солодким.

"І знаєте, я не помилився – цей варіант вийшов нічим не гірше. Упевнений, що, скуштувавши верещаку, ви буквально відчуєте Україну на смак. Це щось неймовірне!" - підсумовує кулінарний експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реакція Маяра – найсексуальніше, що може статися з їжею

Та надає рецепт верещаки, розрахований на 6-8 порцій. Час підготовки: 20 хвилин, час приготування: 1 година.

Інгредієнти:

0,8-1,0 кг свинячих реберець, 1 головка часнику, 2-3 ст. л. соняшникової олії, 0,75-1 л темного хлібного квасу, 1 ч. л. орегано (материнки), 2 ст. л. борошна, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. сухариків для панірування, 2-3 гілочки петрушки, сіль і перець за смаком.

Як готувати

1. Свинячі ребра наріжте по 1-2 сегменти, посоліть і поперчіть. За допомогою преса вичавіть зубчики головки часнику.
2. Підрум'яньте свинину на пательні з соняшниковою олією до скоринки.
3. Перекладіть ребра у глибоку форму для запікання і притрусіть материнкою (орегано). Влийте у форму з ребрами темний квас.
4. Запікайте свинину з квасом у духовці з температурою 180°С протягом години.
5. Готові ребра перекладіть в ємність і накрийте фольгою, щоб вони залишалися гарячими до подавання. Квас із форми злийте в сотейник і випарюйте протягом 15 хвилин.
6. Щоб згустити соус, змішайте борошно з м'яким вершковим маслом.
7. Поступово додавайте суміш в сотейник, перемішуючи віничком, щоб соус залишався однорідним і без грудочок. Подаючи, ще теплі ребра полийте рясно соусом і присипте сухарями.

За бажанням страву можна прикрасити за допомогою листочків 2-3 гілочок петрушки.

Євген Клопотенко порадив, як приготувати буряковий квас. Почистити 0,5 кг буряка, нарізати невеличкими кубиками та скласти в банку (2/3 об'єму). Додати 200 г цукру та залити охолодженою кип'яченою водою так, щоб вона покрила буряк на 3-5 см. Накрити марлею, складеною у 4 шари та залишити в теплому місці на 3-4 дні.

Зараз ви читаєте новину «Старовинну страву верещаку готують із м'яса та квасу - відеорецепт Євгена Клопотенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі