понеділок, 27 травня 2019 16:07

Що таке шаурма, про яку говорив Зеленський

Запах шаурми біля метро став традиційним ароматом столиці. Про це заявив Володимир Зеленський у привітальному пості до Дня Києва.

Така вулична страва дуже затребувана не тільки в Києві, а й увсій Європі. ЇЇ люблять за великі порції та прийнятну ціну. Звичайна шаурма коштує 30-50 грн.

Вперше цю страву приготували в Сирії, де вона виглядала як просто м'ясо, загорнуте в коржик. Потім м'ясо стали маринувати, обсмажувати шматочки і подавати з салатом і соусом. У Європі дізналися про шаурму від мігранта з Туреччини Кадира Нурмана. У Німеччині він відкрив кіоск на залізничному вокзалі для бажаючих швидко перекусити на ходу, де вперше його приготував. Шаурма складалася з листкового м'яса, яке обсмажували на рожні, і салату.

Ця страва стала настільки популярною, що так звані кебаб-кафе з'явилися не тільки в Німеччині, але і по всій Європі. Зараз шаурму можна поїсти як в маленьких кафе, так і в елітних ресторанах.

Шаурма є улюбленим перекусом багатьох. Щоб бути спокійним у її якості, краще приготувати її самому. Пропонуємо 3 рецепти цієї страви.

Автор: tripadvisor.ru
  У шаурму замість звичної яловичини зараз прийнято класти курятину чи індичку
У шаурму замість звичної яловичини зараз прийнято класти курятину чи індичку

Шаурма арабська

Інгредієнти:

800 г телятини, філе курчати або індички

лаваш

1 свіжий огірок

1 помідор

Інгредієнти для маринаду:

200 г оцту 5%

1 ч. л. кориці

1 ч. л. паприки

1 ч. л. тертого мускатного горіха

4 зубчики товченого часнику

Інгредієнти для соусу:

1 склянка сметани

2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі

2 зубчики часнику

дрібка каррі

1 маринований огірок

Приготування:

М'ясо нарізати на стейки і залишити на ніч у маринаді. Обсмажити їх до напівготовності на сильному вогні в олії до появи золотистої скоринки. Стейки охолодити, нарізати на смужки.

Покласти м'ясо у вогнетривкий посуд, накрити фольгою. Запікати м'ясо 20 хв. у духовці, розігрітій до 180 градусів. Потім фольгу зняти і потримати в духовці ще хвилин 10-15.

Для соус сметану перемішати з товченим часником, зеленою цибулею і порізаним огірком, заправити спеціями і дати настоятися близько півгодини.

Лаваш розрізати навпіл, всередину покласти скибочки свіжого помідора і огірка, на них викласти шматочки м'яса і все полити сметанним соусом.

Шаурма по-європейськи

Інгредієнти:

куряче філе

3 цибулини

3 шт. болгарського перцю

3 помідори

2-3 мариновані огірки

вірменський лаваш (тонкий)

спеції (чорний перець, базилік, хмелі-сунелі) - за смаком

Приготування:

Куряче філе порізати дрібними кубиками й обсмажити на вершковому маслі. Цибулю і перець нарізати дрібно й обсмажити окремо. Потім овочі додати до м'яса і продовжити тушкувати до готовності. Заправити спеціями і сіллю за смаком.

На лист вірменського лаваша укласти посередині нарізані кружальцями помідори, зверху - нарізані мариновані огірки. Потім викласти м'ясо з овочами, все трохи змастити майонезом і загорнути в рулет, загнувши краї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачна неділя: топ-5 швидких сніданків для лінивих

Шаурма вегетаріанська

Інгредієнти:

1 цибулина

1 морква

100 г капусти білокачанної

100 г спаржевої квасолі

кетчуп, майонез - за смаком

лаваш вірменський

Приготування:

Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити. Моркву натерти на крупній тертці і теж обсмажити. Капусту нашаткувати тонко, додати яблучний оцет, сіль, цукор і спеції.

Спаржеву квасолю порізати на шматочки й обсмажити. Кріп порізати дрібно. Всі інгредієнти змішати.

На лаваш викласти порцію овочевої суміші, заправити кетчупом і майонезом, загорнути лаваш і подавати.

Зараз ви читаєте новину «Що таке шаурма, про яку говорив Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі