вівторок, 03 серпня 2021 12:18

Спецтема: 30 років Незалежності

Нове стало своїм: які іноземні страви прижилися в Україні за 30 років незалежності
5

За роки незалежності в українців змінилися кулінарні смаки. Вони запозичили за кордоном нові страви. Деякі настільки прижилися за ці 30 років, що люди вже й забули чиї вони.

Gazeta.ua зібрала рецепти нових страв, які стали звичними для українців.

Суші

Автор: recipebox.ru
  Суші
Суші
Незважаючи на те, що суші прийнято вважати японською стравою, насправді її винайшли в Китаї. У IV ст. до нашої ери моряки, щоб надовго зберегти свіжість риби, присипали її сирим рисом. Потім його викидали. Через 600 років такому способу зберігання риби дали назву "sushi".

Інгредієнти:

Рис круглозерний - 500 г

Огірок свіжий - 1 шт.

Тунець свіжий - 150 г

Лосось свіжий - 150 г

Норі - 10 аркушів

Оцет рисовий - 50 мл

Цукор - 3 ст. л.

Сіль - 1 ч. л

Вода - 550 мл

Приготування:

Змішати 50 мл рисового оцту з 3 ст. л. цукру і 1 ч. л. солі. Рис промити в холодній воді 4 рази, поки вода не стане прозорою. Налити 550 мл води і поставити на вогонь.

Після того як рис закипить, варити 15 хв. на малому вогні. Зняти з плити, накрити кухонним рушником на 15 хв. Він вбере в себе зайву вологу. Огірок, лосось і тунець нарізати соломкою.

Поділити лист норі на 2 рівні частини. Покласти його на дерев'яний килимок, обгорнутий в харчову плівку. Розмастити рис і додати огірок та лосось, залишаючи смужку норі зовні.

Розрізати ролл на 6 або на 8 частин мокрим ножем.

Цибулевий суп

Автор: smachno.ua
  Цибулевий суп
Цибулевий суп

Цибулевий суп – символ Франції. Незважаючи на основний інгредієнт, ця страва дуже ніжна та поживна. Вона сподобається навіть тим, хто категорично не переносить цибулю у себе на тарілці.

Інгредієнти:

Цибуля – 300 г

Олія – 3 ст. л.

Вершкове масло – 50 г

Біле сухе вино – 50 мл

М'ясний бульйон – 1 л м'ясного бульйону

Скибочки сухого хліба

Приготування:

Нарізану півкільцями цибулю обсмажити на сильному вогні. Коли почне темніти, посолити, додати чебрець, лаврове листя, часник. Зменшити вогонь і готувати під кришкою 20 хв.

Додати вино, зібрати лопаткою те, що пристало до дна сковорідки. Додати бульйон й проварити протягом 25 хвилин.

В жаростійку миску налити суп, викласти хліб так, щоб повністю закривав поверхню. Посипати натертим сиром й випікати в духовці 5 хв. при 180 градусах. Подавати гарячим.

Гранола

Автор: goodhouse.ru
  Гранола
Гранола

Популярною вівсянку зробили англійці. Нове дихання ця каша отримали від американців, які створили гранолу. Це снек для сніданку, що містить плющену вівсяну крупу, горіхи і мед, які запечені до хрусткого стану. У суміш додають сухофрукти, такі як родзинки, журавлину, вишню або фініки.

Гранолу традиційно беруть в походи, оскільки вона мало важить, висококалорійна.

Інгредієнти:

Вівсяні пластівці - 300 г

Вівсяні висівки - 100 г

Мигдалеві пластівці або пелюстки - 50 г

Кунжут - 25 г

Насіння соняшнику - 25 г

Олія - 4 ст. л.

Мед - 3 ст. л.

Цукор - 75 г

Ваніль - 1 ч. л.

Родзинки - 150 г

Приготування:

Змішати вівсяні пластівці, висівки, мигдаль, насіння і кунжут. У невеликій каструлі довести до кипіння масло з медом і цукром, постійно помішуючи. Зняти з вогню, додати ваніль, потім залийте сиропом сухі інгредієнти в мисці і перемішайте.

Розділити суміш за двома формами для запікання і розрівняти. Випікати 30 хв, перемішавши в середині процесу, до золотистого кольору. Охолодити у формі, посипати родзинками і перекласти в герметичний контейнер.

Подавати гранолу и в порційних склянках із йогуртом, ягодами або медом.

Чізкейк

Автор: fresh.ru
  Чізкейк
Чізкейк

Це сирний пиріг з незвичайним смаком, що нагадує чи то запіканку, то чи торт. Складається з вершкового сиру і печива. Для урізноманітнення смаку цей десерт можна поливати фруктовими сиропами чи розтопленим шоколадом.

Інгредієнти:

900 г сиру Маскарпоне

5 яєць

3,5 ст. л. борошна

1,5 склянки цукру

цедра половини лимона

2 ст. л лимонного соку

1 ст. л ванільного цукру.

Глазур для чізкейку:

2 склянки сметани

1/2 склянки цукру

0,5 ч. л ванілі.

Приготування:

Подрібнити печиво в блендері або м'ясорубці. Додати цукор і топлене масло. Ретельно перемішати руками до утворення однорідної маси.

Викласти тісто в роз'ємну форму діаметром 25 см і притиснути, щоб вийшла міцна основа. Поставити в розігріту до 170-180 градусів духовку і запікати 10 хв. Вийняти і трохи охолодити.

Сир збити міксером на невеликій швидкості з цукром, цедрою, соком лимона, ваніллю і сіллю. Всипати борошно, продовжуючи збивати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від опери до IT: 15 особистостей, які прославили Україну у світі

Ввести по одному яйця і збивати до однорідності. Помастити стінки форми маслом. Вилити суміш на корж. Вона повинна заповнити форму не більше, ніж на три чверті висоти.

Поставити під форму миску меншого розміру, наповнену наполовину водою і відправити в духовку на 1 год. Якщо корж злегка присмажився, а середина залишається як желе - чізкейк готовий.

Дати чізкейку охолонути 10 хв. Для глазурі блендером змішати сметану, цукор і ваніль. Розподілити глазур по поверхні чізкейку зворотною стороною ложки. Випікати десерт ще 7 хв.

Обережно відокремити ножем боки чізкейка від форми. Дати йому охолонути перш, ніж поставити в холодильник.

Тірамісу

Автор: edimdoma.ru
  Тірамісу
Тірамісу

Назва цього італійського десерту перекладається як "підніми мене": tira ‒ тягни, mi ‒ мене, su ‒ вгору. Так назвали солодкий смаколик венеціанські куртизанки, які вважали його афродизіаком.

Очевидно, така назва ще й пов'язана з репутацією страви, адже вона вважається дуже калорійною й додає бадьорості від кави.

У всьому світі існує дуже багато рецептів цієї смакоти. Під час приготування каву іноді заміняють какао або тертим шоколадом, замість печива кладуть звичайний бісквіт. Замість сиру ‒ фруктовий або вершковий крем з алкоголем. Тож, не дивуйтеся, що іноді тірамісу більше нагадує кекс або пудинг.

Інгредієнти:

Маскарпоне - 500 г

Яйце - 4 шт.

Цукрова пудра - 5 ст. л.

Кава еспресо - 300 мл

Печиво Савоярді - 200 г

Приготування:

Збити білки в піну. Від щільності збитих білків буде залежати, розтечеться крем чи ні.

Жовтки розтерти до білого кольору з цукровою пудрою. Додати маскарпоне і добре розмішати. Білки по ложці додавати в крем і обережно перемішувати.

Холодний еспресо змішати з алкоголем. Кожне печиво занурити в кавову суміш і покласти в форму. Зверху - половину крему і другий шар печива, просочений кавою і знову крем.

Посипати какао і поставити тірамісу на 6 год. в холодильник.

24 серпня 2021-го виповнюється 30 років Незалежності України. Gazeta.ua розпитала в астрологині та нумерологині, що означає ця цифра, які радості й загрози несе Україні та українцям.

Зараз ви читаєте новину «Нове стало своїм: які іноземні страви прижилися в Україні за 30 років незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі