вівторок, 02 березня 2021 16:10

Коли з'явився перший рецепт борщу

Коли з'явився перший рецепт борщу
Класичний рецепт борщу з'явився у ХХ столітті. Фото: depositphotos.com

Предки готували борщ із неотруйного борщовика. Тоді в ньому не було ні картоплі, ні інших звичних для нас інгредієнтів. Класичний рецепт з'явився ХХ ст.

Про це Gazeta.ua розповів Олександр Алфьоров, історик.

"Достеменно не відомо, коли та де з'явився борщ. Історики припускають, що виник в часи первісних суспільств кам'яної доби. Те, що готували наші предки, відрізняється від сьогоднішнього борщу. Тоді це був суп на основі неотруйного борщовика, який розповсюджений на наших територіях", - наголосив історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям забороняв їсти борщ, його подавали лише іноземцям - Клопотенко про свій ресторан

Рецепт постійно змінювався. До появи в Східній Європі картоплі борщ готували із коренем пастернаку, бобами, пшоном, гречкою, підсмаженим борошном, убивали сирі яйця. ХІХ ст. почали додавати картоплю й помідори.

"1-й записаний рецепт з'явився на початку ХІХ століття завдяки українському етнографу Миколі Маркевичу. Він уклав етнографічну збірку із кулінарними рецептами, ґрунтуючись на основі власних знань народної кухні. Порівняти той борщ із сучасним важко. Його особливістю було додавання великої кількості сала, яке скручували та вкладали в горщик величезним шматком. Додавали інші інгредієнти, як до супної страви, і варили. Класичний рецепт борщу з'явився ХХ століття. Це був червоний борщ із м'ясом з додаванням буряка, томатів та картоплі", - сказав історик.

Сьогодні є чимало рецептів борщу. Розрізняють за кольором, температурою, овочевим наповненням та бульйоном. У різних регіонах України борщ готують по-своєму, звідси і його назви: київський, полтавський, чернігівський, львівський та інші. Найпоширеніший червоний борщ із пампушками.

Кулінарний блогер Євген Клопотенко поділився оригінальним рецептом українського борщу. Рекомендує готувати страву на свинячих ребрах з додаванням в'ялених груш.

Зараз ви читаєте новину «Коли з'явився перший рецепт борщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі