вівторок, 03 вересня 2019 01:35

Коли їжа засвоюється краще: ідеальні і несумісні поєднання продуктів
8

Існує величезний список продуктів, які не потрібно поєднувати в одному блюді. Але є й альтернативний перелік, в якому певні продукти можна і потрібно вживати разом.

Феномен сполучуваності відомий як "харчова синергія", а принцип його в тому, що корисні речовини і вітаміни одного продукту чудово доповнюють такі в іншому. У підсумку корисні речовини засвоюються набагато краще, швидше і ефективніше.

Корисні поєднання продуктів

1. Імбир і мед

 

Це поєднання має загальнозміцнюючу і ефективну протизапальну дію. Все пояснюється взаємодоповнюючими один одного ферментами. Напій, настояний на імбирі і меді, відмінний натуральний засіб, що зміцнює імунітет. Його краще пити в міжсезоння замість чаю. Таким чином ви захистите свій організм від інфекційних і простудних захворювань.

2. Шпинат і буряк

Щоб збільшити користь від шпинату, вживайте його разом з буряком. Темно-зелені листові овочі, шпинат і капуста, краще вживати в їжу разом з іншими вегетаріанськими носіями вітаміну С, бо всмоктування заліза значно поліпшується за допомогою цього вітаміну.

3. Помідори і оливкова олія

Помідори насичені антиоксидантом під назвою лікопін, який знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і раку. До того ж, лікопін - відмінна жиророзчинна речовина. Його поєднання зі здоровим, мононенасиченим жиром, таких як оливкова олія, сприяє ще більш ефективному всмоктуванню.

4. Яловичина і морква

Це відмінна "серцева" їжа, яка захистить імунну систему. Вітамін А, що міститься в моркві, найкраще засвоюється з білком. Більш того, яловичина забезпечує організм додатковою дозою цинку, який також забеспечує захисні функції імунної системи.

5. Червоне м'ясо і розмарин

 

Тяжкість в шлунку від червоного м'яса може пом'якшити розмарин, більше того, він додасть м'ясу неповторний смак. Розмарин містить антиоксиданти - розмаринову і карнозинову кислоти. Вони можуть поглинати і нейтралізувати вільні радикали, що містяться в м'ясі і є однією з ключових причин старіння організму.

6. Апельсиновий сік і вівсянка

Це справжній сніданок чемпіонів. Доведено, що цей дует захищає від серцевих нападів і очищає артерії вдвічі ефективніше, ніж кожен з них окремо. Органічні речовини, відомі як феноли, містяться в обох продуктах і стабілізують рівень холестерину при спільному вживанні.

У вівсянці швидкого приготування міститься занадто багато цукру, солі і барвників, тому віддавайте перевагу кашам, що потребують варіння.

7. Чорниця і виноград

Ці фрукти багаті на антиоксиданти, відмінно підходять як для самостійного перекусу, так і для додавання в йогурт. Доведено, що разом вони дають найсильнішу дію антиоксидантів, ніж якщо вживати їх окремо.

8. Яловича печінка і болгарський перець

 

Ці продукти і окремо дуже корисні, а в поєднанні один з одним – ідеальне блюдо. Печінка –джерело заліза, яке найкраще засвоюється у поєднанні з вітаміном С, що містяться у великій кількості в болгарському перці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому сир може бути небезпечним - 6 страшних фактів

9. Зелений чай і лимон

Це поєднання не просто смачне, але й корисно. Коли лимонний сік потрапляє в чай, відбувається семикратне посилення дії корисних ферментів катехінів. Ці ферменти борються з онкологічними захворюваннями, зміцнюють імунітет і уповільнюють процес старіння.

 

10. Яблука і червоне вино

Дієтологи і лікарі сходяться на думці, що для забезпечення організму всіма необхідними мінералами і вітамінами досить з'їдати одне яблуко в день. Якщо зробити їх закускою до вина на постійній основі, то ви значно зменшите ризик розвитку онкологічних захворювань і покращите роботу серцево-судинної системи. Головне, не переборщити з вином: денний максимум – 2 склянки по 150 мл.

11. Куряче м'ясо і гречка

Гречка зміцнює імунітет, сприяє поліпшенню роботи травної системи і являє собою джерело вітаміну В6, який регулює процес вироблення жіночих гормонів, підсилює захисні сили організму і нормалізує роботу нервової системи. Куряче м'ясо містить багато цинку, який допомагає вітаміну краще засвоїтися. Крім іншого, цинк позитивно впливає на пам'ять, імунітет і увагу.

 

12. Морква і волоські горіхи

Волоські горіхи багаті на вітамін Е, а морква насичене каротином. Вітамін Е покращує засвоєння каротину і не дає йому руйнуватися. Завдяки регулярному вживанню в їжу цих продуктів ви зможете поліпшити зовнішній вигляд і стан нігтів, волосся та шкіри. Також зміцнюється імунітет, поліпшується пам'ять і увага.

13. Твердий сир та петрушка

Це поєднання корисно для здоров'я кісток. У твердих сортах сиру є багато цинку, а зелень містить вітамін Е, який у багато разів підсилює антиоксидантні властивості цього елемента.

Шкідливі поєднання продуктів

1. Крохмаль + кислі продукти

Не варто їсти картоплю або гарбуз з помідорами, також не треба відразу після каші з сочевиці випивати апельсиновий сік. В результаті хімічної реакції всі продукти втрачають свої корисні якості і вантажем впадуть в шлунок.

2. Фрукти після щільного прийому їжі

 

Для перетравлення перших гарячих страв потрібно багато часу. Фрукти ж починають гнити в шлунку вже через 15 хвилин. Тому фрукти краще починати їсти не менше, ніж через півгодини після основного блюда.

3. Фрукти після білкових продуктів

Це стосується яблук, груш, винограду, сливи, абрикоса і кавуна. Не їжте їх після м'яса, риби, яєць і грибів. Причина – різна швидкість перетравлення.

4. Кава + житній хліб з маслом

Якщо ви любите випити вранці чашку кави з бутербродом, то знайте, що нічого хорошого ця звичка не несе. Кофеїн не дає корисним речовинам з масла і хліба всмоктуватися в організм.

5. Пиво + арахіс

 

Це класичне поєднання, про згубні властивості якого мало хто знає. Арахіс насправді належить до сімейства бобових, а не горіхових. У комбінації з алкоголем бобові втрачають всі свої корисні якості і перетворюються у важкий для організму продукт.

6. Диня + алкоголь

Це найнадійніше проносне. Якщо ви зап'єте диню холодною водою, кефіром або йогуртом, отримаєте той же ефект.

7. Кавун + солоні продукти

В результаті такого міксу рідина затримується в організмі, і ви отримаєте набряки і опухле обличчя.

8. Молоко + огірок або + солона риба

Насправді все залежить від конкретної людини. У деяких людей таке поєднання викликає бродіння в шлунку, а іноді справа доходить і до отруєння. Огірки або солона риба, потрапивши в шлунок, окислюють молоко, тому воно відразу згортається. Незважаючи на це, у культурі харчування деяких країн все одно є страви, які поєднують в собі ці продукти. Приміром, форшмак.

Салат з буряка можна посипати тертим шоколадом (бажано чорним), і він набуде більш багатого смаку. Справа в тому, що буряк отримує свій смак завдяки таким речовинам, як геозим і пиразин (які також містяться в темному шоколаді). Буряк з шоколадом дає незвичне поєднання солодкого і гіркого.

Зараз ви читаєте новину «Коли їжа засвоюється краще: ідеальні і несумісні поєднання продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі