пʼятниця, 13 січня 2023 14:45

Як смачно поворожити на Старий Новий рік: рецепт незвичних вареників

Як смачно поворожити на Старий Новий рік: рецепт незвичних вареників
На різдвяні свята готують вареники з сюрпризами. Фото: smakotainfo.com

На Старий Новий рік українці традиційно готують вареники. Однак страва не проста, а із сюрпризом. У кожен вареник заведено додавати різну начинку, яка символізувала б майбутній рік.

Якщо першим взяли вареник з вишнею, то в усьому матимете успіх, якщо з гречкою – чекайте великого прибутку, грибами – щастя, капустою – грошей, картоплею – хорошого кар'єрного росту, м'ясом – добробут. Якщо ж у страві є забагато солі, вузлик ниток або пшоно, то це поганий знак. Перше значить сварки й невдачі, друге – нещастя, третє – клопоти. Коли знайшли червону нитку, то зустрінете кохання або одружитеся, чорну – вирушите в далеку подорож. Знайдений кріп і горіхи значитимуть здоров'я, а чорний перець – великі зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дотепні й зворушливі: щедрівки для дорослих і дітей, за які даватимуть найбільше дарунків

Попри незвичну начинку, тісто на вареники обов'язково має бути смачним. Щоб страва точно вийшла вдалою, є універсальний рецепт.

Вам потрібно:

Борошно – 300-400 г

Вода тепла – 200 мл

Олія

Сіль

Картопля

Гриби

Цибуля

Борошно радимо просіяти двічі, додати сіль і перемішати. Зробіть невелике заглиблення та влийте теплу воду. Замішувати еластичне тісто треба близько 10 хв.

Далі підготуйте начинку. Відваріть картопляне пюре. Підсмажте цибулю з грибами, додайте сіль та перець. Потім перемішайте з картоплею і готово.

Розкатайте тісто, виріжте кружечки та перекладіть начинку з сюрпризами та добре защепіть. Варити потрібно з лавровим листом 5 хв.

Українці вже відсвяткували Новий рік та Різдво. Далі на нас чекає ще низка зимових свят. Для кожного з них є своя дата і свої традиції. Найближчими в черзі щедрування (13 січня) та посівання (14 січня).

Обряд щедрування назвали на честь самого свята Щедрого вечора. У щедрівках бажають матеріальних благ: достатку, багатого врожаю і приплоду домашньої худоби. У відповідь господарі мають дати щедрівникам солодощі та гроші.

Потім починається посівання. Раніше це робили ще на зорі, а то і зовсім до сходу сонця. Народне повір'я говорить, що 14 січня першим поріг будинку неодмінно повинен переступити посівальник. Тоді в господарстві буде достаток.

Посівальники з піснями розсипають на порозі зерно – як символ процвітання і благополуччя житла. Прибирати зерно не можна до самого вечора.

Зараз ви читаєте новину «Як смачно поворожити на Старий Новий рік: рецепт незвичних вареників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі