вівторок, 02 квітня 2019 00:32

Ікра з бузини та суп з фіолетової картоплі – на званій вечері вразили вибуховими смаками
41

Фото: gazeta.ua

Вечеря у стилі "Шерлока Холмса", саме так вирішив здивувати гостей наймолодший шеф- кухар проекту "13 шефів" Сергій Марковський. Він у ролі Шерлока Холмса в довгій мантії, а бармен у ролі Ватсона. Місіс Хатсон теж присутня в роі ведучої.

Гостей зустрічають коктейлем "Кривава Мері" і все це у вишуканому кришталевому посуді.

Декор приміщення теж незвичний. У центрі залу камін і два плетених крісла. Оки гості розсідаються їм презентують кришталеві келихи та посуд від відомих світових брендів. Сергій вдруге презентує свій кулінарний талант.

На початку вечора шеф задає інтригу: гості мають відгадати секретний інгредієнт, який буде присутній у всіх стравах.

"На минулій вечері я вражав креативом, а зараз мені захотілося показати, як я змінився за пів року після проекту, показати свої нові навики. У всіх учасників було чому повчитися. Кожна вечеря була відкриттям. З'являлися нові подачі, відкриття, інгредієнти та продукти. Оскільки березень не дуже щедрий на продукти, я хотів взяти максимум. Вітамінною родзинкою свіжий став березовий сік", - каже Сергій Марковський.

На закуску гостям подають паштет з гусячої печінки з білковим мусом та буряковими равіолі з сиром.

Автор: gazeta.ua
 

Страва настільки гарно розкладена на великій білій тарілці, що нагадує цвіт весняного дерева. До паштету приносять злегка підсмажені грінки, а доповнює страву напій "Лондонський етюд".

"Соус з білків, збитих вершків, м'яти та малини. Доповнює це все равіолі з буряка з пікантним творогом", - презентує страву Сергій.

В келиху напій, який складається з джину, обліпихи і білого вина.

На смак малиновий соус у поєднанні з паштетом дуже ніжний, вершково- малиновий. А от смак равіолі дивує, адже його доповнює незвична хрустка крихта. Вже після першої страви гості намагаються вгадати секретний інгредієнт, але в них це не виходить.

Доки офіціанти міняють посуд для нової страви, йдемо на кухню. Тут молода команда творить справжню магію – готують до подачі димний крем-суп. Пюре з глив, цвітної капусти та фіолетової картоплі налили у пляшечкки, а овочі підкопчують димом та накривають кришечками, які зробили з cелери.

Автор: gazeta.ua
 

Страва викликає справжній ефект "Вау". Доки офіціанти одночасно прибирають кришечки з селери, Сергій презентує наступну страву:

"Суп з цвітної капусти, кнелів з глив та білих грибів та чіпси з фіолетової картоплі".

Доповнює суп вино "Пінонуар", в якому водночас поєдналися ноти черешні, чорної смородини, червоної сливи.

На смак суп дуже ніжний. В ньому чітко відчувається смак грибів та незвичний смак фіолетової картоплі, яка не така крохмалиста, як біла.

Автор: gazeta.ua
 

Наступною виносять м'ясну страву – перепілки, фаршировані квашеними яблуками. На гарнір перловка, тушена в карамелі. Блюдо дивує подачею: під паперовим ковпаком і на зрізі дерева.

Автор: gazeta.ua
 

"Перепілок вирощують у нас. До того ж вони є коронною стравою в Англії. Звісно, з ними потрібно погратися, але ефект того вартий. Ніжне м'ясо у поєднанні з квашеними яблуками принесе незабутні відчуття", - каже Сергій.

Автор: gazeta.ua
 

До страви подають напій "Моріарті" на основі ячмінного спирту, витриманий в дубовій бочці.

Рибна страва - підкопчена форель дає вибуховий аромат. Одразу відчувається аромат вишні та яблуні. Але родзинкою гарнір – гречка, тушкована з пелюстками суданської троянди. Тому на смак вона гречку не нагадує. Це неймовірно ніжне поєднання доповнює білий Херес.

Автор: gazeta.ua
 

Десерт одна з найскладніших страв вечері.

"Саме від десерту відштовхнулися і задали концепцію вечері. Приготувати такий незвичний десерт було складно, особливо довести її до потрібної консистенції, щоб мала гарний вигляд. Вдалося це завдяки агару", - каже Сергій.

Вівсяні кульки подають з морозивом з насінням чіа, що дуже корисне для травлення. Гості не вірять, що то насправді вівсянка. Вівсяні кулі нагадують ніжний мус з легкою вершковою ноткою. Але гостей дивує ікра з бузини, яка на вигляд нагадує чорну ікру, а на смак концентроване желе між чорницею та чорною смородиною.

Автор: gazeta.ua
 

Наприкінці шеф розкриває карти і каже, що насправді вівсянка супроводжувала усю вечерю. У першій страві була у вигляді крихт до равіолі, у супі варена вівсянка була у кнелях з білих грибів, перепілка була посипана вівсянкою смаженою, в рибі вівсянка входила до складу соусу, а на десерт знову вівсянка.

"Шефи зрозуміли, що занурення в кулінарію може бути безкінечним. І можна поєднувати молекулярну кухню з українськими продуктами. Наприклад, ікра з бузини, яка була вдало поєднана з морозивом і вівсяною. Також навчилися поєднувати різні смаки. Шефи виходять за рамки все більше і їм це починає подобатись. На їхньому боці несподіваність і креативність. Також шефи починають працювати з продуктами, до яких раніше не брались. Шефи починають робити готові тематичні вечері, на які сходу можна запрошувати гостей і людям це буде дуже цікаво. Шоу стає елементом кулінарії, а кулінарія елементом шоу", - каже організаторка проекту Олена Павлова.

Насамкінець шефи пишуть капсулу часу з побажаннями для наступних конкурсантів проекту.

Минулого року у Вінниці вперше відбувся проект "13 шефів", який виводить кухарів найвищого класу на сцену й дає їм можливість вдосконалюватись й ділитись досвідом з колегами. Олена Павлова, куратор проекту по Вінниці й Хмельницькому знову зібрала чудову десятку кухарів, які впродовж року вражатимуть поєднанням смаків нашої місцевої кухні, креативністю й дотриманням тематики закладу, в якому працюють. Учасниками є кухарі: Борис Сиченко ("Ренесанс"), Сергій Марковський ("Люди Fusion Place"), Лілія Шумло і Олександр Огородник ("Dioscuri", Хмельницький), Андрій Паньковський ("Red Zeppelin"), Олександр Яворський ("Брама", Хмельницький), Віктор Палевський ("Батискаф"), Резо Теймуразов ("Georgian Factory"), Олександр Авдєєв ("Churchill-Inn"), Михайло Яровий ("Шпігель", Хмельницький).

Зараз ви читаєте новину «Ікра з бузини та суп з фіолетової картоплі – на званій вечері вразили вибуховими смаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі