Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2021 14:40

Бетмен і великодні кролики: майстриня створює казкові імбирні пряники
22

Імбирно-медові пряники Ірини Станіславської
Ірина Станіславська вдома випікає імбирно-медові пряники,
Імбирно-медові пряники Ірини Станіславської
Імбирно-медові пряники Ірини Станіславської
Імбирно-медові пряники Ірини Станіславської

Ірина Станіславська з Івано-Франківська вдома випікає імбирно-медові пряники, а потім їх розфарбовує. Спершу робила печиво для себе і друзів, а згодом перетворила хоббі на бізнес. Друзі її називають — прянична фея.

В минулому Ірина була доцентом кафедри фінансів в одному з прикарпатських університетів, понад 10 років викладала економічні дисципліни. Своє захоплення спершу поєднувала з викладанням, а потім наступив момент, коли було потрібно обирати щось одне. Пряники перемогли.

Починалось все з пряників для благодійних проєктів. Ірина брала участь в благодійних ярмарках, а також зі своїми студентами в університеті збирали кошти для хворих дітей, продаючи пряники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Котелевський коржик" – спадкоємець автентичної "панянки". Майстриня створює їстівні вироби мистецтва

"2015 року перед Хеловіном виникла ідея спекти пряники на відповідну тематику. Оскільки в той час купити чи замовити відповідні формочки було нереально, то для мене їх виготовив тато з металу. Зробила декілька привидів, кажанів, гарбузів, сфотографувала їх і виклала світлини у соцмережах. Ціни поставила, як кажуть, "щоб не дай Бог не заробити" - 6 пряників коштували 30 гривень. З'явились перші бажаючі їх придбати. Той момент вважаю початком своєї власної справи", - розповідає засновниця та власниця домашнього проєкту "Гарні пряники" Ірина Станіславська.

До складу імбирно-медових пряників входить борошно, мед, какао, масло, цукор і спеції. За належних умов можуть зберігатися 2 місяці. Кожен пряник вручну покривається глазур'ю, яка виготовляється з яєчних білків і цукрової пудри з додаванням харчових барвників.

"До кожного сезону готуємо щось новеньке, щоб потішити найвибагливіших клієнтів. Абсолютно новими минулого року стали пряники, що відповідали тематиці карантину – це і смайлики в медичних масках, і рулони туалетного паперу (коли його в паніці масово скуповували), і пряники із закликами мити руки і залишатись вдома. Також на нашому сайті finecookies.com.ua можна обрати щось з Великодньої колекції", - каже майстриня.

Найцікавішими і найскладнішими бувають індивідуальні замовлення.

"Що тільки не доводилось малювати – і величезний череп, і улюблені дитячі іграшки, і гірські пейзажі. Всього і не згадати. Зараз набуває популярності харчовий друк на пряниках, який полегшує і здешевлює виробництво. Проте ні про яку індивідуальність там мова йти не може. Ми робимо виключно ручний розпис пряників, а коли потрібен харчовий друк, наприклад, для корпоративних логотипів – скеровуємо до наших партнерів", - зазначає Ірина Станіславська.

В докарантинні часи майстриня зі своїми працівниками проводили багато майстер-класів по розмальовці пряників для дітей та дорослих. Зокрема, для вразливих категорій населення. В геріатричному пансіонаті, Територіальному центрі соціального захисту, закладах для дітей з обмеженими можливостями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дизайнерка робить неймовірні скульптури з імбирних пряників

"Як діти, так і літні люди залюбки долучаються до процесу пряничної магії. На жаль, в умовах карантину такі заходи стали неможливими. Проте ми знайшли вихід з ситуації і почали виготовляти набори-розмальовки для домашнього пряникування. Спечені пряники з уже нанесеним контуром і набір готової глазурі для декорування. Ця ідея популярна серед дітей. Такі набори робили безкоштовно для деяких клієнтів, які не могли собі дозволити придбати їх, а також для вихованців дитячих інтернатів", - говорить засновниця проєкту.

Окрім власного сайту активно веде сторінки у соцмережах, час від часу запускає таргетовану рекламу. Виручають постійні клієнти, з допомогою яких працює "сарафанне радіо". Та карантин вніс свої корективи у бізнес. Минулої весни замовлення значно скоротились, відтак була змушена з'їхати з майстерні, яку орендувала, оскільки утримувати її стало неможливо.

"Поступово ми відновили роботу, проте наша діяльність є досить сезонною, про стабільність зараз говорити важко. Я сама намагаюсь при кожній можливості підтримувати малий бізнес, купувати щось у кав'ярнях, маленьких крамничках. Відповідно, дуже ціную, коли з такою підтримкою звертаються і до нас. Переважно це індивідуальні замовлення на домашні події. Майже зникли масштабні замовлення – на пригощення в школах-садочках, весільні тощо. Ми усвідомлюємо, що світ вже ніколи не буде таким, як раніше. Тому готові приймати нові виклики та втілювати нові цікаві ідеї", - каже Ірина.

Пряники з витонченим ароматом у формі курчат, кроликів, писанок та пасок виготовляють до Великодня майстрині Наталія Макаренко та Ірина Макарова із Черкас. Смаколики продають на ярмарках та готують на замовлення.

Зараз ви читаєте новину «Бетмен і великодні кролики: майстриня створює казкові імбирні пряники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути