четвер, 23 вересня 2021 11:59

Американець виготовив першу жувальну гумку

Американець виготовив першу жувальну гумку
Найбільшу кульку із жуйки надула американка Сьюзан Монтгомері. Її рекорд був зареєстрований в 1994 році, міхур становив 58,5 сантиметрів в діаметрі. Фото: Matheus Bertelli: Pexels

23 вересня 1848 року американець Джон Куртіс виготовив першу жувальну гумку. Найдавнішу датують VII - II ст. до н. е. Схожа на шматочки доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Та її винахідником вважають Куртіса, адже він відкрив промислове виробництво жувальної гумки із соснової смоли.

Пізніше почав додавати у вироби парафінові ароматизатори. Та продажі були низькими через наявність у гумці домішок, які важко видалити зі смоли.

На основі каучуку гумку почали виготовляти 1869-го. Нове життя їй подарував Томас Адамс. Також він додавав екстракт лакричника для поліпшення смаку. Це й збільшило продажі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчучки, жувальні гумки та спортивні костюми: які речі стали символами 1990-х

У жувальних гумок один рецепт. Складаються із 60% цукру або замінника, 20% каучуку, 19% кукурудзяного сиропу й 1% ароматизаторів.

Щодо користі та шкоди точаться суперечки й досі. Стоматологи зазначають, що іноді жувальна гумка не тільки марна, але й шкідлива. У деяких людей надмірно розвинена жувальна мускулатура, через це швидше стирається зубна емаль. Тому їм вона протипоказана.

Цікаві факти:

- є думка, що жувальна гумка сприяє схудненню, притупляючи відчуття голоду;

- жувальна гумка Orbit з'явилася під час Другої світової війни. Її почали випускати спеціально для американських солдатів, її додавали в пайки вояків. Вважалося, що вона допомагає розслабитися і зняти стрес;

- найбільшу бульбашку із гумки надула американка Сюзан Монтгомері. Її рекорд зареєстрували 1994 року. Бульбашка була 58,5 см у діаметрі.

В Івано-Франківську студентка Прикарпатського національного університету Марта Цап створила лікувальну гумку від пародонтозу на основі меду. Цей засіб має антибактеріальний ефект.

Зараз ви читаєте новину «Американець виготовив першу жувальну гумку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі