субота, 24 квітня 2021 18:47

Як з'їсти шашлик і не зашкодити здоров'ю - поради дієтолога

Як з'їсти шашлик і не зашкодити здоров'ю - поради дієтолога
Оптимальна порція шашлику 200-300 г. Фото: Ольга Стенько

Щоб відпочинок на природі із шашликом був на радість і не зашкодив здоров'ю, дієтологи радять ретельно обирати м'ясо, приділяти увагу процесу приготування та не забувати про об'єм порції.

За один раз не варто з'їдати більше 200-300 г шашлику, розповіла дієтолог Ганна Івашкевич виданню "Коментарі".

Великі порції смаженого м'яса можуть серйозно вдарити по здоров'ю - зокрема, нашкодити підшлунковій залозі, викликати важкість у шлунку, метеоризм, нудоту та інші розлади шлунково-кишкового тракту. Хоча, розмір безпечної порції залежить також і від вашої фізичної активності, віку та навіть статі.

Важливу роль для здоров'я також грає те, з якого саме м'яса приготований шашлик. Дієтолог рекомендує віддавати перевагу м'ясу молодих тварин з невеликою кількістю жирових вкраплень, тому що воно буде краще засвоюватися організмом і не викличе дискомфорту у шлунку.

Найчастіше для приготування шашлику вибирають свинину, баранину і яловичину, але ці види м'яса більш жорсткі через велику кількість сполучних тканин, ніж птиця.

Найважчим для засвоєння дієтологи назвали шашлик з баранини. Це м'ясо складно перетравлюється і є досить "важким" для організму. Загалом же баранину періодично потрібно додавати в раціон, тому що в ній багато лецитину - речовини, яка поліпшує роботу мозку, а ще фтору, який зміцнює зубну емаль.

Якщо хочете приготувати шашлик із яловичини, віддайте перевагу молодому м'ясу, тому що у "старому" багато шкідливих насичених жирів. Крім того, у ньому накопичуються речовини, які викликають окислювальні процеси.

Найчастіше для приготування шашлика використовують свинину. І це не найгірший варіант, хоча м'ясо і може бути жирним. Однак, свиняче сало містить арахідонову кислоту, необхідну для секреції жіночих і чоловічих гормонів. Обирайте не дуже жирні шматки та для маринування використовуйте ароматні трави замість калорійного майонезу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати якісне домашнє сало — відповідь фахівця

Найкориснішим із традиційних варіантів вважається шашлик із птиці - курки та індички. У такому м'ясі багато корисних елементів, зокрема - білок, який необхідний для підтримки імунітету, нервової системи, роботи м'язів та підтримання організму в тонусі. Орім того, куряче м'ясо менш калорійне, тому його часто включають до складу дієтичних страв.

При цьому варто ретельно підійти до якості продуктів, з яких ви збираєтеся готувати шашлик. Обирайте максимально натуральне м'ясо, без антибіотиків та хімічних домішок.

До м'яса візьміть замість калорійного гарніра салат зі свіжих овочів чи зелень. Заправку обирайте не важку, від майонеза краще відмовитися. До вибору соусів також підійдіть відповідально - якщо обираєте кетчуп, краще взяти мксимально натуральний, без крохмалю, синтетичних ароматизаторів та зайвого цукру.

Від подагри потерпають чотири-шість людей зі ста. Вражає переважно осіб старшого віку та чоловіків. Хвороба в більшості випадків виникає через неправильне харчування - надмірне вживання продуктів, які сприяють порушенню сечової кислоти в організмі.

До таких продуктів належать червоне м'ясо: баранина, яловичина. Бобові: горох, сочевиця. Деякі морепродукти, наприклад, креветки та мідії. Алкоголь: пиво, червоне вино. Вживання солі на рівень сечової кислоти не впливає.

Зараз ви читаєте новину «Як з'їсти шашлик і не зашкодити здоров'ю - поради дієтолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі