Ексклюзиви
понеділок, 31 березня 2008 16:10

Зовнішньоекономічні показники стають загрозливими

Нещодавно Національний банк оприлюднив дані про те, скільки Україна продала товарів чи послуг, вклала в інші країни інвестицій, кредитів, скільки отримала ззовні.

Виходить, що українці спожили продукції з решти світу більше, ніж продали: дефіцит становив $ 5,9 млрд, або 4,2% валового внутрішнього продукту. Зазвичай небезпечним вважають дефіцит понад 5% ВВП. Поки що нинішня різниця покривається надходженням в Україну інвестицій. НБУ навіть змушений викуповувати надлишкову пропозицію валюти у свої резерви.

2007-го зріс і зовнішній борг — на $30 млрд. Нині він становить $ 84,5 млрд або 60% ВВП.

Змінилася також і його структура. Якщо ще чотири роки тому державний борг складав понад 46% від загалу, то на початок 2008-го — лише 18%. При цьому він збільшився на $4,3 млрд, але ще швидше зростали приватні борги. Найстрімкіше — комерційних банків: якщо на початок 2004-го вони були винні $1,7 млрд, то на аналогічний період 2007 року — $14 млрд, а на початок цього — $25,8 млрд.

Торік зовнішній борг зріс на на 30 мільярдів доларів

Отримані за кордоном кошти банки спрямовували на видачу валютних кредитів — передусім на житло та автомобілі. Але це було торік, коли діловий світ не очікував перешкод на шляху економічного розвитку й жваво інвестував, зокрема і в Україну. Проте американська іпотечна криза, що розпочалася в серпні 2007-го й наслідки якої відчуваються й дотепер, зробила інвесторів обачливішими. Тому золотий дощ, що лився на наших банкірів, цього року може припинитися. А нестача дешевих закордонних коштів разом із високою інфляцією може призвести до зростання вартості кредитів на українському ринку.

Але ще важливіше те, що переважна кількість позичених українськими банками коштів, мають бути повернені впродовж одного — трьох років. Водночас, коли їх позичали, то очікували: старі борги зможуть виплатити за рахунок нових запозичень. Та нині немає впевненості, що гроші знову видадуть. Тож до зовнішньоторговельного дефіциту, який зростатиме, може додатися й дефіцит капіталу. І хоча поки що це "не припікає", дуже важливо вже тепер розпочати боротьбу із загрозливими для України зовнішньоекономічними дисбалансами. Бо потім може бути запізно.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішньоекономічні показники стають загрозливими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути