четвер, 22 жовтня 2020 06:51

Жорсткий карантин не зупинить коронавірус

Європа, включаючи Україну, готується до тяжкої зими через коронавірус. Втрачає людей, повертає обмеження на пересування, навчання, роботу й дозвілля. У готелях і спортивних аренах розгортають лікарняні ліжка. Уряди втрачають довіру населення.

У цей час країни Східної Азії й Океанії вже фіксують нуль нових випадків коронавірусу. Мають стрімке економічне зростання й безпрецедентну популярність урядів, які нещодавно запроваджували драконівські заходи боротьби з епідемією. Китай повернувся до інтенсивних подорожей всередині країни і вільного дозвілля.

Досвід Східної Азії говорить, що жорсткий карантин — це перший крок, але не вирішення проб­леми. Успішним рішенням є система загального тестування і відслідковування пересування та контактів кожного громадянина. Нещодавно в Китаї за тиждень відтестували понад 10 мільйонів мешканців міста Циндао. Там напередодні виявили 12 випадків хвороби.

Масова й ефективна державна комунікація, включаючи систему винагороджень і покарань, сприяє тому, що громадяни дотримуються порад щодо соціального дистанціювання, особистої гігієни й носіння масок.

Успішні країни у Східній Азії в результаті своєї пильності, солідарності й відповідальності отримують довготермінову перевагу у конкуренції з Європою та США. Їхні економіки швидко відновлюються, школярі й студенти вчаться в аудиторіях, а не гають час перед монітором, бізнеси продуктивно зростають.

Якщо до цього додати традиційно значно вищий рівень заощаджень у Східній Азії, то ця перевага може бути вирішальною на десятиліття наперед.

Зараз ви читаєте новину «Жорсткий карантин не зупинить коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі