вівторок, 02 жовтня 2007 16:50

"Золота акція" залишається у Ющенка

  Михайло Басараб: ”БЮТ і Партія регіонів можуть дестабілізувати ситуацію до такої міри, щоб ініціювати ще одні парламентські перегони”
Михайло Басараб: ”БЮТ і Партія регіонів можуть дестабілізувати ситуацію до такої міри, щоб ініціювати ще одні парламентські перегони”

Політолог з експертної групи "Creative L&B" Михайло Басараб, 30 років, вважає, що процес створення нової коаліції, швидше за все, буде не менш тривалим, ніж після виборів 26 березня 2006 року.


Наскільки попередні результати виборів є очікуваними?

— Вони доволі сенсаційні. Ще місяць тому жоден соціолог не міг прогнозувати того, що сумарний результат БЮТу та "Нашої України — Народної самооборони" виявиться настільки високим. Особливо Блоку Юлії Тимошенко, який значно покращив свої показники порівняно з виборами 2006-го.

Чим Тимошенко домоглася цього?

— Вона покращила свій результат за рахунок доволі очевидних прогалин у соціально-економічній політиці Кабміну. Тимошенко вдало критикувала прорахунки уряду, вела активну агітаційну кампанію. Крім того, "помаранчеві" виборці Ющенка при владі побачили, і їм стало вже трохи нудно й нецікаво. А Тимошенко, коли звільнили 2005 року з посади прем"єра, ніби обірвали на півслова. Народ вимагає від неї хліба та нових видовищ. Тому й довірили голос саме їй, а не президентському блоку.

Зараз ключові рішення прийматимуться з оглядом на майбутні президентські вибори. Які домовленості можуть бути у Ющенка з Тимошенко та Партією регіонів?

— До виборів усі говорили про те, що після голосування "золотою акцією" володітиме Володимир Литвин. У нинішній ситуації головна "золота акція" залишається за президентом. Він залишив за собою вибір щодо утворення "Нашою Україною" коаліції або з БЮТом, або з "Регіонами". Литвин же буде лише додатком до коаліції, що утворить НУ-НС, або залишиться в опозиції.

Якщо "помаранчеві" не зможуть самостійно утворити коаліцію й доведеться домовлятися з Литвином, якою може бути ціна питання?

— Якщо голоси Литвина будуть життєво необхідними для коаліції, то він зможе вимагати посаду спікера, місця в Кабміні та пости губернаторів.

За яких умов можлива широка коаліція за участю Партії регіонів та "Нашої України" або БЮТу?

— Коаліція "регіоналів" з "нашоукраїнцями" значно більш імовірніша, ніж із "бютівцями". Вона можлива, якщо переговори Юлії Тимошенко з Віктором Ющенком зайдуть у глухий кут. Наприклад, зважаючи на свій результат на виборах, команда Тимошенко спробує переглянути угоду з президентським блоком, або претендуватиме на значно більшу кількість впливових посад у Кабміні та інших виконавчих органах. У такому разі для "приборкання" Тимошенко президент зможе використовувати загрозу коаліції з "Регіонами". Хоча в самій "Нашій Україні" ситуація непроста. Вона перестає бути монолітною командою. Певна її частина, спостерігаючи за успіхом БЮТу, переорієнтовується на Тимошенко.

А щодо альянсу БЮТу й Партії регіонів, то на даний момент він видається малоймовірним.

Якщо Партія регіонів змушена буде перейти в опозицію, чи не призведе це до її розколу або до зміни лідера?

— На базі партії між кількома групами впливу може загостриться конкуренція за доступ до владного кисню. Крупний капітал цієї сили прагнутиме як мінімум забезпечити лояльність до себе з боку парламентської більшості та президента. Це відбуватиметься за рахунок певних поступок або обіцянок скерувати партію в бік конструктивної опозиції.

А Януковича поки що списувати зарано. У "регіоналів" нема зараз більш достойної кандидатури. Відхід Януковича порушить хиткий баланс у партії, тим більше, коли вона буде в опозиції.

Чи призведе невдача Соцпартії до відставки Олександра Мороза з поста голови партії?

— Якщо навіть партія не пройде до парламенту, сумніваюся, що Мороз буде усунутий проти своєї волі. Оскільки результат СПУ близький до трьох відсотків лише за рахунок особистого рейтингу Мороза. Усі його колеги по партії це розуміють. Якщо вони спробують його замінити, то партія просто припинить своє існування.

Хто нині має найбільші шанси стати прем"єром?

— Якщо відбудеться коаліція БЮТу і НУ-НС, то, безумовно, Юлія Тимошенко. Тим більше, що її кандидатура підтримується значною частиною "нашоукраїнців". Зокрема відверто свою лояльність до неї демонструє Юрій Луценко.

Іншого варіанту за такої більшості не дано.

Якщо ж БЮТу не вдасться домовитися з президентом або ж випливе широка коаліція "Нашої України" та "Регіонів", то може бути варіант якоїсь компромісної фігури. Наприклад, Раїси Богатирьової або Володимира Рибака. А ще Ющенку в такій коаліції буде вигідно мати третю силу. Оптимальним варіантом був би Литвин. Він також може розглядатися як один із претендентів на крісло прем"єр-міністра.

А хто претендуватиме на посаду голови Верховної Ради?

— При демократичній коаліції ця посада відійде до "Нашої України". Її може посісти хтось із першої п"ятірки — Луценко, Кириленко чи Яценюк. Або хтось зі "старійшин" цього блоку, наприклад, Іван Плющ.

Якщо ж до більшості ввійде Литвин, то в нагороду за "правильний вибір" він може отримати цей пост.

Чи будуть "помаранчеві", якщо отримають більшість, ініціювати скасування політреформи та ухвалення нової Конституції?

— І Тимошенко, і Ющенко зацікавлені в цьому. Але практично це буде зробити дуже складно — через нестачу мандатів.

Наскільки отриманий результат БЮТу посилить амбіції Юлії Тимошенко на президентську посаду?

— Тимошенко вимальовується в якості найпотужнішого кандидата від демократичних сил на цю посаду на наступних виборах. І малоймовірно, що вона відмовиться від президентських амбіцій на користь Ющенка.

Які найголовніші уроки цих виборів для політиків і для суспільства?

— Якби до парламенту не потрапив Олександр Мороз, це можна було б вважати найбільшим уроком. Тоді можна було б сказати, що політик поплатився за те, що не витримав своїх гасел. Загалом це буде великий урок для Партії регіонів за недооцінку своїх опонентів, особливо Юлії Володимирівни. Сама ж Тимошенко дала серйозний урок "Нашій Україні", начисто обігравши її.

Демократичні сили змогли відновити свій рейтинг рівня 2004 року, а громадяни показали, що можуть впливати на формування влади.

Чи буде подолана політична криза?

— Процес формування коаліції та парламентської більшості не буде швидким і легким. Вибори — лише перший тайм великої політичної гри. Партія регіонів має досить великі впливи — електоральні, фінансові, адміністративні — і не здасть ситуацію за короткий час. Будуть спроби затягнути процес формування демократичної коаліції та нав"язати себе в якості партнера "Нашій Україні". Процес "коаліціади" буде не менш тривалим, ніж після попередніх виборів.

Нині можливі найрізноманітніші варіанти розгортання ситуації. Навіть може не бути створено жодної коаліції. БЮТ і Партія регіонів можуть ухвалити обопільне рішення про проведення дострокових президентських виборів. Або спробують дестабілізувати ситуацію до такої міри, щоб ініціювати ще одні парламентські перегони. Або ще щось...

Зараз ви читаєте новину «"Золота акція" залишається у Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі