понеділок, 23 червня 2008 16:47

Зміни на краще бачать російськомовні

 

Експерт із мовної політики 27-річний Станіслав Шумлянський вважає, що результати опитування відображають сприйняття українцями змін у мовній ситуації країни, а не самих процесів.

— Значна частина тих, хто бачить покращення ситуації із вживанням української мови, нею взагалі не говорить, — припускає. — Бо їх це питання хвилює значно менше, ніж україномовних. Тому й проблем не бачать.

Окрім того, люди звикли оцінювати переважно публічне вживання української, додає Станіслав Шумлянський. Тобто, яку саме мову вони щоденно чують із екранів телевізорів, якою розмовляють політики. Рівень вживання української в повсякденному житті тут не оцінюється.

Утім, експерт упевнений, що ситуація змінюється на користь державної мови. Хоча в опитуванні майже кожен сьомий громадянин вважає, що погіршується.

— Ці люди потенційно здатні тиснути на державу, — каже про них експерт. — Аби наші політики нарешті почали робити щось конкретне для підтримки української мови. Якщо ж надалі жодних чітких кроків у мовній політиці не буде, настрої цієї групи людей можуть радикалізуватися. Тоді мовна напруга, яку нині штучно роздмухують політики, виллється в суспільство. Проникне із телевізора в реальне життя.

Зараз ви читаєте новину «Зміни на краще бачать російськомовні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі