четвер, 15 травня 2008 14:24

Зміцнення гривні лише поглибило інфляцію

Згідно з даними Держкомстату, у квітні ціни зросли на 3,1%. Уряд звітує про початок приборкання інфляції. Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ціни зростають повільніше, а на 20 основних харчових продуктів вони знизилися.

Додала, що її обіцянка приборкати інфляцію за півроку залишається в силі. Рахунок ведеться з січня, тож уряд має ще два місяці.

Але чи справді інфляція втрачає швидкість? Справді, порівняно з березневими 3,8% певне уповільнення є. Але ж і торік ціни у квітні зростали повільніше за березневі — це сезонне явище. Якщо ж узяти зростання цін за останні 12 місяців, то в березні інфляція становила 26,2%, а у квітні — 30,2%.

Нинішній уряд звинувачує в цьому попередників. Тимошенко каже, що високий показник квітня 2008 року до квітня 2007 року сформувався за рахунок минулорічної інфляції, допущеної урядом Віктора Януковича. Зернина правди в цьому є. Подорожчання справді прискорилося ще торік, але і за нового уряду щомісячна інфляція не була меншою за 2,7%.

Із квітня 2007-го по квітень 2008-го продукти подорожчали на 47,2 відсотка

За статистикою найбільше зростають ціни на харчові продукти — на 47,2% із квітня 2007-го по квітень 2008-го. Зокрема, соняшникова олія подорожчала на 114%, тобто у 2,1 разу. Фрукти — на 101,5%, овочі — на 89,4%, м"ясо та м"ясопродукти — на 47,36%.

Лідерами зростання за останній місяць були овочі — на 19,1%, маргарини — на 16,5%, м"ясопродукти — на 8,1%. Останні зростали, незважаючи на закупівлю держрезервом м"яса в Польщі і продажем його в Україні. Водночас за квітень справді подешевшали молоко, сири, яйця. Але, по-перше, більшість продуктів знизилися в ціні максимум на відсоток — лише яйця на 5,4%. По-друге, подібне зниження цін на ці групи товарів відбувається щороку і не є наслідком державної політики. А 9,6-відсоткове зниження цін на гарячу воду та опалення взагалі є статистичним трюком — опалювати ж припиняють приблизно в середині квітня. Зрозуміло, що в жодній області зниження тарифів на ці послуги не зафіксовано.

До причин квітневої інфляції — окрім традиційного вже зростання доходів та світового подорожчання продукції сільського господарства — додалася ще одна: зміцнення курсу гривні до долара на готівковому ринку. Ситуація парадоксальна: теоретично зміцнення національної валюти здешевлює імпорт і через це знижує ціни у країні. Проте в Україні багато людей все ще тримають частину заощаджень у доларах, тому саме населення активно продавало іноземну валюту. А через побоювання знецінення отриманої за валюту гривні люди активно купують товари. Тобто відбувається нове зростання попиту, тоді як пропозиція залишилася майже незмінною.

Зараз ви читаєте новину «Зміцнення гривні лише поглибило інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі