середа, 31 жовтня 2007 13:49

Зменшувати споживання газу треба вже сьогодні

Президент Віктор Ющенко заявив, що за кілька років Україна може розпочати власний видобуток нафти й газу в шельфі Чорного моря. Це має покрити половину потреб в енергоносіях.

— Це складно зробити, — каже про такі перспективи Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін, 51  рік. — Та Україна справді повинна максимально зосередитися на створенні для цього необхідних умов. Залучати інвестиції, використовувати західні технології.

Віктор Ющенко посилався на угоду про розвідку та видобування нафти й газу в шельфі Чорного моря на глибині близько двох тисяч метрів, підписану минулого тижня з нідерландською компанією "Венко". На думку Володимира Саприкіна, у перспективі справді реально забезпечити половину потреб країни в енергоресурсах за рахунок внутрішнього видобутку. Однак цього не можна очікувати найближчим часом. Потрібно щонайменше п"ять-сім років.

— Компанія "Венко" — серйозний інвестор, який не поспішатиме діяти на українському ринку, а все ретельно прораховуватиме, — зазначає експерт. — Та й інші інвестори нині не поспішають.

Ретельних досліджень потребує й питання розконсервування старих свердловин. За словами Віктора Ющенка, до 40–50% їхніх ресурсів залишаються невикористаними.

— Кожну свердловину слід обстежувати окремо, — говорить Володимир Саприкін. — На це також потрібен час та значні капіталовкладення.

На думку експерта, уже сьогодні Україна може працювати над зменшенням споживання газу. Це наблизить нас до того часу, коли країна зможе покривати половину потреб в енергоносіях. Слід запроваджувати енергозберігаючі технології та більше використовувати нетрадиційні й альтернативні джерела енергії.

Зараз ви читаєте новину «Зменшувати споживання газу треба вже сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі