Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2011 02:15

Житло може подешевшати

Тиждень тому Верховна Рада прийняла Закон "Про регулювання містобудівної діяльності". Його підготувала робоча група під керівництвом віце-прем'єра Сергія Тігіпка спільно з Українською будівельною асоціацією.

— Документ повністю змінює систему дозвільної документації в містобудівній сфері. Він значно знижує адміністративний тиск, бо зменшує кількість інстанцій та погоджень. У сім разів скорочуються терміни видачі дозвільних документів. За розрахунками законодавця, термін проходження всієї процедури від вибору земельної ділянки повинен скоротитися з півтора року до 60 днів, — коментує  Тимур Бондарєв, керуючий партнер компанії "Aрзінгер".

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вважає, що спрощення дозвільних процедур через створення "єдиного вікна"на 90% скоротить корупцію в будівельній галузі, що є одним із головних факторів завищення вартості житла. Крім цього, імпульс відчують суміжні галузі: виробництво будматеріалів, деревообробка, металургія. Це сприятиме зростанню пропозицій на ринку нерухомості. Із чиновником погоджується і почесний президент будівельної компанії "Екобуд" Юрій Сербін:

— Ті будинки, які почнуть зводити вже цієї весни, будуть дешевшими і для забудовників, і для покупців. Залежно від привабливості населеного пункту, здешевлення може скласти близько 20 відсотків, — каже Юрій Сербін. — Закон скоротить кількість "заходів" до місцевих рад за дозволами і погодженнями. А це означає різке зменшення числа корупційних платежів.

Наступним етапом реформи має стати запровадження зонінгу у складі генеральних планів населених пунктів, додає Юрій Сербін:

— 60 відсотків генпланів застаріли й не відповідають сучасним потребам міст, — каже. — Але це не означає, що їх потрібно переписувати. Достатньо оновити. А в Містобудівному кодексі слід передбачити громадське обговорення генпланів.

Генеральний директор будівельної компанії ТММ Микола Толмачов очікує від закону покращання інвестиційного клімату.

— Будівельна галузь стане прозорішою і більш зрозумілою для внутрішніх та зовнішніх інвесторів, — каже Микола Толмачов. — Але для цього слід прописати процедури, організувати моніторинг будівельної діяльності, відкрити для громадськості доступ до реєстру об'єктів будівництва.

Зараз ви читаєте новину «Житло може подешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути