вівторок, 06 березня 2007 16:03

Жінка й армія

8 березня. Цього дня чоловіки дарують квіти та подарунки жінкам тільки тому, що вони жінки — й останні цього не заперечують. Може, це єдиний день, коли представниці прекрасної половини людства радо забувають про свої войовничі феміністичні настрої і дозволяють чоловікам вважати їх слабкими. Психологія багатьох моїх співплемінниць відповідає законам жіночої логіки: вдень вони хочуть бути зірками у бізнесі, давати фору чоловікам, а вночі удають із себе створені для кохання тендітні квіточки.

Запекла боротьба за рівноправ"я привела прекрасну стать навіть до армії — царини суто чоловічої. Жінки в камуфляжі, що крокують у строю на високих підборах із бойовим макіяжем — кумедне видовище. Проте вони й у таких умовах намагаються залишатися жінками.

Але чому вони йдуть служити? Я зрозуміла так: для одних це робота, якась стабільність і можливість прогодувати родину, для інших — спроба влаштувати особисте життя. Бо в оточенні чоловіків це зробити легше, ніж працюючи, скажімо, на ткацькій фабриці.

Кажуть, слабка стать і в армії "качає" свої права. Так, в одному з військових вузів Харкова курсантки відмовилися виходити в наряд по роті: тобто прибирати, мити підлогу та унітази. Дівчата добре вивчили статут, згідно з яким заступати у добовий наряд мають лише жінки-зв"язківці та медичний персонал. А бунтівниці навчалися за інженерними спеціальностями. Отже, командир був змушений направити прибирати у жіночу роту хлопців-курсантів. Отака служба.

Американська контрактниця покохала українського офіцера

Не підлягає сумніву професіоналізм військових у спідницях. Проте не завжди командири можуть розраховувати на активний багнет на випадок "особливого періоду або бойових дій". Бо буває, жінки-військовослужбовці народжують дітей і роками сидять собі в декретній відпустці, зберігаючи за собою посаду. Міністр оборони й батько двох дітей Анатолій Гриценко пропонує вирішити жіноче питання в українському війську на кшталт армій західних країн. А саме — заборонити військовій виходити заміж та народжувати, доки діє контракт. Щоб командир міг на неї розраховувати в розумінні повноцінної бойової підготовки.

До речі, присутність жінок у війську дисциплінує чоловіків. Вони стають охайнішими та менше лаються матом. А любов — вона і в армії є. Наприклад, на натовській базі Бонстіл у Косово американські контрактниці можуть зустрічатися з контрактниками, але про це треба повідомити командирові й отримати від нього дозвіл. Закоханим можуть навіть дати спільну кімнату. А ось в Іраку був випадок, коли американська контрактниця покохала українського офіцера, з яким служила. Її командування дізналося про це, і з нею розірвали контракт. Мабуть, не поставила до відома керівництво про своє кохання. Проте пара таки побралася.

Зараз ви читаєте новину «Жінка й армія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі