Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 07:00

Зеленський уперше поговорив із Байденом

"Радий поговорити з президентом США. Україна цінує підтримку Штатів. Ми стоїмо пліч-о-пліч, коли йдеться про збереження наших демократій. Я серйозно налаштований реформувати Україну та досягти миру", — пише 2 квітня президент України 43-річний Володимир Зеленський у твіттері після телефонної розмови з американським колегою Джозефом Байденом, 78 років. Спілкувалися вперше після обрання останнього президентом. Говорили майже 50 хв.

Джо Байден підтвердив незмінну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України. Засудив агресію Росії на Донбасі та в Криму. Зеленський запросив американського колегу взяти участь у "Кримській платформі" — дипломатичній ініціативі України, щоб об'єднати міжнародні зусилля з деокупації півострова. Перший саміт запланований на 23 серпня.

Байден висловив підтримку прогресу України в питанні здобуття членства в НАТО. Антикорупційні реформи назвав ключовими для євроатлантичних прагнень.

— Дзвінок президента США пов'язаний зі зростанням напруженості на Донбасі. Білий дім вирішив не стояти осторонь, — каже директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик, 51 рік. — Ми чинимо спротив зовнішній російській агресії, але на внутрішньому фронті також треба діяти. Реформи в Україні йдуть важко. Потребуємо поштовхів. Байден добре обізнаний із цією практикою.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський уперше поговорив із Байденом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути