середа, 02 вересня 2009 16:06

Збільшення мінімальної зарплати призведе до звільнень

Такий соціальний норматив, як мінімальна зарплата, затверджують до прийняття держбюджету на наступний рік. Традиційна полеміка на цю тему триває й у парламенті, й у суспільстві.

Партія регіонів вимагає затвердити мінімальну зарплату на рівні 1,5 тис. грн. Натомість профспілки — захисники інтересів трудящих — пропонують цифру 1185 грн. Федерація роботодавців України наполягає на 720 грн. Мовляв, інакше матимемо дефіцит бюджету в 87 млрд грн, нові борги із зарплати й хвилі масових скорочень працівників. Лише "Запоріжсталь" змушена буде звільнити 1000 осіб.

За даними Держкомстату, на 1 серпня заборгованість із зарплат становила 1,639 млрд грн. Уряд усіляко намагається вирішити цю проблему. Навіть запропонував упровадити кримінальну відповідальність для боржників. Однак роботодавці вважають, що силові методи тут не допоможуть.

Гендиректор столичного підприємства "Сатурн" Володимир Чмиль радить не робити різких рухів на краю прірви. Мовляв, зарплатні борги — вина не тільки керівників підприємств. Їх провокує держава. Щоб нормально функціонувати, підприємство повинне мати не менше 30% замовлень своєї продукції на вітчизняному ринку. Сьогодні про таке можна лише мріяти, враховуючи "оборонну" спеціалізацію "Сатурна".

Деяким підприємствам держава заборгувала по 100 мільйонів

Вимагаючи від роботодавця виконання соціальних зобов"язань, держава  не поспішає дотримуватися своїх. Так, "Сатурн" задіяний у держзамовленні із національного проекту "Корвет" — будівництва бойових кораблів. Свою роботу підприємство зробило, а грошей не одержало. Володимир Чмиль говорить, є постанова Кабміну, яка забороняє в умовах кризи видавати навіть аванс підрядникові. А йому ж треба сплатити податки, розрахуватися за комунальні послуги, електроенергію, закупити матеріали для виробництва. На зарплату вже не залишається.

Заступник гендиректора Федерації роботодавців Руслан Іллічов повідомив, що "Укравтодору" дозволили розплачуватися векселями з постачальниками послуг і підрядниками, які працюють на Євро-2012. Є компанії, яким винні 20–30 млн грн. Вони одержать цінні папери, термін погашення яких — січень 2012 року. А зарплату працівникам треба платити сьогодні. Питання: з чого?

Деяким підприємствам держава заборгувала по 100 млн грн із повернення податку на додану вартість.

— Весняна постанова Кабміну обіцяє повернути підприємствам борг із ПДВ, якщо в них є заборгованість із зарплати перед працівниками, — каже директор департаменту соціального страхування Федерації роботодавців Юрій Кузовой. — Виходить, треба спеціально не виплачувати зарплату, щоб одержати борг із ПДВ.

Зараз ви читаєте новину «Збільшення мінімальної зарплати призведе до звільнень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі