вівторок, 10 червня 2008 16:59

Заяви Росії про подорожчання газу є підготовкою до переговорів

З 1 січня 2009 року Росія може збільшити ціну на газ для України приблизно вдвічі — такі заяви пролунали під час візиту до Москви президента Віктора Ющенка. Нині Україна платить по $179,5 за тис. кубометрів.

У російському "Газпромі" інформацію про можливе підвищення ціни на газ для України не заперечують. Кажуть, що залежатиме від того, за скільки продаватимуть своє блакитне паливо Туркменія, Узбекистан та Казахстан.

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко, 42 роки, упевнений, що стрімке підвищення вартості газу для України реальне.

— Ціни на газ і нафту не формуються в умовах вільного ринку, — каже експерт. — Цей товар монополізовано кількома державами. Зокрема Росією, яка має половину світових запасів.

Країни-експортери можуть надавати певні знижки своїм політичним союзникам. Але Україна для Росії в останні роки такою не є. Тож до неї застосовуватимуть такі ж правила, як до Франції чи Німеччини.

Підвищувати у відповідь ціну на транзит російського газу до Європи не варто, вважає Ростислав Іщенко. Бо ми отримуємо переважно середньоазійський газ. А відстань його транспортування до України приблизно така ж, як і російського нашою територією. Тобто, і з нас можуть затребувати більшу ціну за транзит.

— Росії від цього не буде ні холодно, ні жарко, — додає експерт. — Бо за все платитиме європейський споживач. Україні важко буде переконувати європейців підтримувати її зовнішню політику — вони не люблять платити більше.

Керівник альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 34 роки, вважає, що ціна російського газу може підвищитися щонайменше до $300 за тис. кубів. Але наголошує: якщо Росія монополіст із експорту газу, то Україна — фактичний монополіст із його транспортування й один із найбільших споживачів.

— Заяви російської сторони — це пробна кулька. Її закидають, щоб під час переговорів виторгувати преференції, — каже Боровик. — Наприклад, збільшити свою присутність на нашому ринку чи отримати доступ до газотранспортної системи.

Валерій Боровик говорить, що ціна газу навіть у $300 буде для нашої нашої економіки болісною. Жоден з останніх урядів нічого не зробив для плавного переходу до ринкових цін на енергоносії. Не ухвалено закони й урядові акти про енергозберігаючі технології, розвиток зеленої енергетики, енергоощадливість у бюджетній сфері тощо.

— Декілька постанов Кабміну могли б значно зменшити тягар на економіку, — продовжує Валерій Боровик. — У нас же всі уряди займаються тільки "тушінням пожеж", а про стратегічний розвиток не думає ніхто.

Зараз ви читаєте новину «Заяви Росії про подорожчання газу є підготовкою до переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі