середа, 13 червня 2007 17:44

Заява Януковича є "смішною новиною"

Учора на засіданні Кабміну прем"єр-міністр Віктор Янукович пригрозив відставкою всьому аграрному блоку уряду в разі продовження підвищення цін на хліб.

— Ніяких підстав для зростання цін на хліб немає, — заявив він. І звернувся до віце-прем"єра з аграрних питань Віктора Слаути, міністрів аграрної політики Юрія Мельника та економіки Анатолія Кінаха. — Якщо не наведете порядок до наступного засідання уряду, через тиждень я поставлю питання про ваше звільнення.

Головний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Євгенія Ахтирко, 36 років, називає все це "смішною новиною".

— Із року в рік наступають на ті ж самі граблі, — каже експерт. — Уряд спочатку сам провокує ажіотаж на ринку своїми заявами про те, що гине врожай, а потім збирається когось покарати.

Якщо справді буде дефіцит зерна, то зростання цін на хліб не уникнути, стверджує експерт. А стримувати їх у якийсь адміністративний спосіб — це лише завдати збитків виробникам.

В уряду є вагомий механізм — держрезерв

— Зараз іще не зрозуміло, яким буде врожай і якою буде пропозиція зерна на ринку, — зауважує експерт. — Основна причина нинішнього зростання цін — це ті ж урядові заяви. Говорять, що цього року не буде врожаю. Але ж ніхто не забороняє завезти зерно з-за кордону, знизивши ввізне мито.

Віце-президент Інституту конкурентного суспільства Дмитро Ляпін, 45 років, вважає, що економічною причиною для подорожчання хліба може бути зростання цін на енергоносії та пальне. Адже газ подорожчав наприкінці минулого року, але ціни на хліб не підняли. Експерт припускає, що зараз виробники хліба дійшли до такої ситуації, коли за нинішніх цін виробництво стає економічно необґрунтованим.

— В уряду є досить вагомий механізм впливу на ціну хліба — держрезерв, — каже Дмитро Ляпін. — Тож Кабмін може зупинити цінове зростання, реалізувавши зерно з державного резерву виробникам за тією ціною, що була на кінець минулого року.

Зараз ви читаєте новину «Заява Януковича є "смішною новиною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі