четвер, 02 серпня 2007 17:56

Зарплата середня і оптимальна

Середня зарплата в Україні в 3,1 разу менша за оптимальну. Найбільший розрив між оптимальною та наявною зарплатою у сільському господарстві — в 4,4 разу, найменший — у сфері послуг — в 1,8. Про це йдеться у нещодавно опублікованому дослідженні Державного науково-дослідного інституту інформатизації й моделювання економіки (НДІІМЕ) Міністерства економіки України.

Що ж ховається за цими цифрами?

Для різних осіб оптимальна зарплата різна. Так, для роботодавця найкраще було б узагалі не оплачувати роботу. Цьому заважають лише закон про мінімальну зарплату та конкуренти, до яких підуть його робітники, якщо не будуть отримувати грошей. Для працівника ж ситуація зворотна. Він не заперечуватиме, якщо йому почнуть платити у два, три, п"ять, а то й у сто разів більше. Очевидно, що оптимальна зарплата знаходиться посередині між цими двома крайнощами.

У згаданому дослідженні вважається, що оптимальним є сукупний заробіток, який складається із "білої" — офіційної — зарплати та "чорної", яка не проходить в офіційних документах. Тож у тих галузях, де питома вага тіньової економіки є високою, розрив між офіційною та оптимальною зарплатами також великий. Водночас, чи можна навіть таку зарплату вважати оптимальною?

У червні середня зарплата становила 1368 гривень

Згідно з офіційною статистикою, у червні середній працівник отримав 1368 грн, в тому числі у сільському господарстві — 720 грн, у промисловості — 1521, на будівництві — 1473 грн. Тож оптимальна зарплата, за версією НДІІМЕ, у червні становила 3,2 тис. грн для сільського господарства, 5,9 тис. грн для промисловості та 3,7 тис. грн для будівництва. Водночас, у сусідній Польщі, де зарплата, за мірками Євросоюзу, невисока, рільник заробляє у перерахунку на наші гроші 4,4 тис. грн, робітник у промисловості — 4,8 тис. грн, на будівництві — 4,6 тис. грн. Тобто переважно вище за "оптимальну" українську зарплату.

В Україні нинішній стан речей захищають ті, хто каже, що зарплата є нашою конкурентною перевагою. Отже, її підняття призведе до того, що вітчизняну продукцію не буде ніхто купувати. Але це не відповідає дійсності з двох причин.

По-перше, неодноразово доведено, що висока зарплата призводить до більш відповідального ставлення до роботи та збільшення продуктивності. Коли Генрі Форд на своїх заводах почав платити $5 на день, що було подвоєнням попередньої зарплати, доходи його компанії не впали, а зросли.

По-друге, все більша частка зайнятих в економіці працює у сфері послуг. Ті, на відміну від товарів, практично не експортуються, а споживаються всередині країни. І якщо люди отримують вищу зарплату, вони можуть купувати більше послуг, даючи цим роботу і зарплату іншим. У більшості розвинутих країн саме ринок послуг охоплює понад три чверті всієї економіки.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата середня і оптимальна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі