четвер, 25 жовтня 2007 15:04

Заробітчани вкладають більше за іноземних інвесторів

 

Торік наші заробітчани надіслали додому грошей мало не вдвічі більше за обсяг вкладених в українську економіку іноземних інвестицій. Вони становлять $4,8 млрд. І це при тому, що оприлюднені Міжнародним фондом сільськогосподарського розвитку цифри складаються з офіційних переказів. Насправді сума набагато більша.

— Ці 8,4 мільярди — менше половини того, що надсилають, — уважає економіст Віктор Лисицький, 62 роки. — За кордоном існують напівлегальні комерційні структури, які переправляють гроші в мало цивілізовані способи. Багато наших людей цим користуються.

Найбільше переказаних нашими заробітчанами коштів іде на купівлю житла й автомобілів.

— На перераховані торік мігрантами гроші можна купити чотири мільйони двісті тисяч квадратних метрів житла. Це приблизно сорок відсотків усього збудованого 2006 року, — каже Лисицький. — Щодо автомобілів, то протягом останніх восьми місяців українці витратили на них понад 4,6 мільярди доларів. Виходить, що лише офіційно переказані нашими заробітчанами гроші мало не вдвічі перевищують цю суму.

Зароблені за кордоном долари ідуть також на їжу, одяг та навчання. Жительці Хмельниччини 33-річній Оксані раз на місяць пересилають з Італії гроші мати та сестра. За словами жінки, сім"я в основному витрачає їх на продукти та квартплату.

— Іноді ще вистачає на одяг молодшому синові, — розповідає Оксана. — Крім того, щомісяця треба сплачувати індивідуальні заняття з англійської мови старшому, який навчається в школі. Загалом, усі гроші йдуть переважно на дітей. Це нам із чоловіком суттєва допомога.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани вкладають більше за іноземних інвесторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі