четвер, 07 травня 2020 00:10

Заробітчанам обмежують виїзд за кордон

Автор: strana.ua
  Чартер з українськими заробітчанами 23 квітня ­вперше прилетів до Фінляндії. В аеропорту Гельсінкі їх зустрічали представники місцевого міністерства. Наступні заплановані рейси скасували
Чартер з українськими заробітчанами 23 квітня ­вперше прилетів до Фінляндії. В аеропорту Гельсінкі їх зустрічали представники місцевого міністерства. Наступні заплановані рейси скасували

— За період карантину в Україну повернулися 2 мільйони наших громадян, які були на заробітках. Це кваліфікована, навчена в Європі робоча сила, — каже прем'єр-міністр 44-річний Денис Шмигаль 22 квітня.

— Ці люди були б корисними для нашої економіки. Їх треба зберегти, — продовжує прем'єр-міністр. — Ми говоримо про створення робочих місць. Кредитуватимемо малий і середній бізнес на вигідних умовах. У нас фактично закритий кордон. Хочемо спробувати залишити людей в Україні. Тут також повно роботи.

Словаччина, Чехія, Польща, Німеччина, Фінляндія найбільше очікують заробітчан, повідомила Всеукраїнська асоціація компаній із міжнародного працевлаштування.

29 квітня група працівників не змогла вилетіти з Києва до Лондона, оскільки Державіа­служба України в останній ­момент заборонила рейс.

Фінляндія погодила прибуття для сезонних робіт 1500 українців цьогоріч. Поки що до країни випустили майже 200 людей. Фінські урядовці повідомили про намір відмовитися від українських працівників після заяв Шмигаля.

— Нам потрібні швидкі рішення — скоро почнеться весняний збір урожаю, — сказала секретар міністерства сільського господарства Яана Хусу-Калліо.

Торік заробітчани переказали в Україну рекордні $15,8 млрд — це 10,5% внутрішнього валового продукту країни. Ці кошти були одним із ключових факторів стабільності гривні, свідчать дані Світового банку.

— Заборони на виїзд сезонних працівників немає, є обмеження, — говорить віцепрем'єр України з європейської та євроатлантичної інтеграції 50-річний Вадим Пристайко 1 травня. — Ми свідомі, що запропонувати європейський рівень зарплат не можемо. Очікуємо централізоване звернення урядів країн, що зацікавлені в наших робітниках. Також гарантій офіційного працевлаштування не менш як на три місяці й надання їм пакета соціального страхування. Найближчим часом за кордон виїдуть кілька тисяч сезонних працівників.

— Заяви урядовців — протилежні. Складається враження, що неофіційна позиція — якомога менше випускати людей за кордон, — каже філософ Олексій Панич, 59 років.

— Для цього максимально погіршують логістику. Це феодалізм — кріпацтво. Як і вимоги влади до інших країн домовлятися з ними про вивіз робітників, наче з власниками. Конституція гарантує громадянам право виїзду за кордон. Офіс президента й уряд від початку каденції ухвалили вже не одне неконституційне рішення. Запроваджувати такі карантинні обмеження без надзвичайного стану не мали права.

— Люди вирушають працювати за кордон, аби прогодувати родини, — каже президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування 43-річний Василь Воскобойник. — Сподіваюся, до кінця травня країни Євросоюзу відкриють кордони. Якщо й тоді уряд чинитиме перепони трудовим мігрантам — це призведе до заворушень. І побільшає охочих виїхати з України назавжди. Знайти собі нову домівку, де права громадян поважатимуть.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчанам обмежують виїзд за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі