четвер, 26 березня 2020 06:10

Запас міцності Росії Путін роздасть друзям-олігархам

Нафта марки "Брент" 23 березня коштувала $25,62 за барель, найменше після 1991 року. Російська "Уралс" подешевшала до $18,64 за барель — ціна найнижча з 2002-го.

9 березня організація країн-експортерів нафти ОПЕК і РФ не продовжили угоду про зменшення видобутку. Чинна закінчується 1 квітня. Саудівська Аравія знизила ціни на нафту власного виробництва після демаршу Москви. Створила надлишок на ринку.

Російський рубль сягнув позначки 80,7 за долар США, найнижчої з 2016 року. Доведеться задіяти резервні кошти, каже міністр фінансів РФ 56-річний Антон Сілуанов. Для закриття дірки в бюджеті з Фонду національного добробуту направлять $6,5 млрд.

— Поки що обвал нафти по Росії вдарив не сильно, хоч її бюджет зверстаний під 42,4 долара за барель нафти, — говорить президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло ГОНЧАР, 56 років. — Низькі ціни мають триматися кілька років, щоб удар був потужний. Перед розпадом Радянського Союзу вартість палива була рекордно низька шість років.

Кремль має подушку безпеки — золотовалютні резерви, Фонд національного добробуту. Провладні експерти кажуть, РФ протримається в такому режимі понад 10 років. Опозиційні — що не більш як п'ять. Але ці підрахунки не включають непередбачуваних факторів. У скрутне становище потраплять великі держкомпанії і можуть забажати компенсації збитків. Під час кризи 2014-го "Роснефть" отримала кілька десятків мільярдів доларів із бюджету. Резервний фонд після таких дотацій вичерпався. І сьогодні Путін просто може роздати запас міцності РФ своїм друзям-олігархам.

Що буде з РФ після закінчення резервів?

— Провідні світові економіки — американська, китайська — скорочують у рази виробництво і споживання нафти. Саудити перебирають на себе традиційний для РФ європейський ринок. Це передвісники катастрофи для Росії. До того ж обвал був стрімкий. 2014-го він тривав пів року. Нині все впало за день. Якщо до 1 квітня ОПЕК і Росія не підпишуть нової домовленості, ціни продовжать падіння до 10–20 доларів за барель. А ймовірність нової домовленості мала. Цінова війна боляче б'є і по Саудівській Аравії. Проте вона використовує її, щоб просунутися на західний ринок.

Ключові енергетичні гравці у світі — США, Саудівська Аравія та Росія. Розклад сил залежить від того, хто з ким скооперується. Після 2014 року почали дружити РФ і Саудівська Аравія. Зараз цей альянс зруйнований. Найвірогіднішим є сценарій співробітництва США та саудитів, адже Москва нашкодила їм обом. Не виконувала домовленостей про зменшення видобутку з Саудівською Аравією та намагалася підірвати видобуток американської сланцевої нафти.

Які наслідки будуть для інших країн, які купують паливо?

— Для споживачів низькі ціни — це позитив. Упадуть витрати на закупівлю енергоресурсів. Проте дієвий ефект можливий тільки, якщо ціни будуть на мінімальній позначці тривалий період. Такий сценарій реальний.

Україна імпортує 4/5 усієї нафти, що споживає. Проте навряд чи зможемо отримати зиск від падіння цін через бездарну політику уряду. 80 відсотків нафтопродуктів закуповуємо за долари. Якщо гривня продовжить знецінюватися, доведеться витрачати більше на закупівлю пального. Тоді компанії-реалізатори виставлятимуть вищі цінники на АЗС. Якщо курс національної валюти вдасться утримати на теперішньому рівні, є шанс, що у квітні ціни на бензин трохи впадуть.

Які ризики для України?

— Сировинні ринки взаємопов'язані. Ризикуємо втратити частину експортних надходжень, наприклад, із продажу металу.

Зараз ви читаєте новину «Запас міцності Росії Путін роздасть друзям-олігархам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі